Vier op de vijf uitzendkrachten hebben liever vaste baan

0

Ongeveer de helft van de bedrijven (53%) geeft aan in de komende twee jaar meer flexibele contracten te gaan hanteren. Maar uitzendkrachten zelf willen liever een vast contract (80%). Bijna de helft (49%) van de uitzendkrachten zoekt eigenlijk vast werk. Minister Asscher (Sociale Zaken) voelt zich gesterkt in zijn opvatting dat flexwerk aan banden moet worden gelegd.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Contractvormen en motieven van werkgevers en werknemers’ dat in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gedaan.

Werkgevers: meer flexkrachten
Volgens dit onderzoek geeft meer dan de helft van de bedrijven (53%) aan in de komende twee jaar meer flexibele contracten te gaan hanteren. Dit zijn vooral bedrijven die al met payrollcontracten werken (66%) en instellingen in de zorgsector (64%). Bedrijven die alleen met vast personeel werken hebben een minder sterke neiging tot flexibilisering (38%).

Uitzendcontract bij wisselvallige productie
Ook is het motief voor de keuze van het type arbeidscontract onderzocht. Wanneer de kwaliteit van het personeel het hoofdmotief is dan heeft een vast contract veelal de voorkeur, in geval van werving is dat een tijdelijk contract, bij een volatiele (wisselvallige) productie een uitzendcontract, bij kostenreductie een payrollcontract, en bij specifiek werk juist de inzet van detachering of een zzp’er.  Voor ruim de helft van de bedrijven (58%) die met uitzendkrachten werken, is  volatiliteit (wisselvalligheid) in de vraag naar arbeid het hoofdmotief.

Werknemers: liefst vast contract
Volgens dit onderzoek hebben werknemers in overgrote meerderheid een voorkeur voor een vast dienstverband: voor 97 procent van de ondervraagde werknemers met een vast contract is een vast contract in een eventuele nieuwe baan belangrijk tot heel belangrijk. Dit geldt ook voor werknemers met een tijdelijk contract (78%), uitzendwerk (80%) en payrollmedewerkers (87%). Ook vier op de vijf uitzendkrachten zou volgens dit onderzoek dus de voorkeur geven aan vaste baan.

De keuze voor een flexibel contract is voor veel werknemers een noodgedwongen keuze is: men zoekt eigenlijk vast werk. Dit geldt vooral voor werknemers met een tijdelijk contract (61%), maar ook voor uitzendkrachten (49%) en payrollmedewerkers (39%).

Asscher: minder flexcontracten
Volgens dit onderzoek zijn personen met vast werk meer tevreden over hun dan anderen. Dit zou onder meer komen doordat werkgever vooral vast krachten cursus- of scholingsmogelijkheden bieden. Minister Asscher (Sociale Zaken) heeft vrijdag in een brief aan de Kamer laten weten dat het Wetsvoorstel Werk en Zekerheid goed aansluit bij de uitkomsten van dit onderzoek. Asscher wil met dit wetsvoorstel de flexibele contracten aan banden leggen en werknemers met flexibele contracten meer zekerheid bieden door hen eerder te laten doorstromen naar een vast contract. Als het aan de minister ligt, moet de werkgever een werknemer met een flexcontract straks na twee jaar, in plaats van drie jaar, een vast contract aanbieden


Lees ook: Veel meer jongeren met een flexcontract

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer