Voouit Naar Werk laat kandidaten eerst ‘dagje meelopen’

0

Zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen een oplossing zijn voor het tekort aan personeel. Maar hoe weet je of een baan past? Vooruit Naar Werk laat kandidaten een dag het werk ‘beleven’.

Flexmarkt publiceert in elke editie een interview met een nieuwkomer in de sector die vertelt hoe hij of zij het ondernemerschap in de flexbranche in praktijk brengt. In de meest recente editie Flexmarkt magazine een interview met Niels Aussems, oprichter van Vooruit Naar Werk.

Vooruit Naar Werk

Oprichter: Niels Aussems
Ervaring in de branche: Aussems stond mede aan de wieg van de Nationale Talentenbank, een online
bemiddelingsplatform voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Gestart: januari 2021
Personeel in dienst: nee

 

De oprichter van het nieuwe bureau Vooruit Naar Werk, Niels Aussems, kent zijn doelgroep goed. Hij had ooit zelf een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Aussems heeft autisme en kreeg als kind behandelingen tegen oorpijn. Daardoor liep hij leerachterstanden op en kwam in het speciaal onderwijs terecht. “Mijn middelbare school was een praktijkschool, waar je leert door te doen”, vertelt Aussems. “Dat is een goed principe. Maar veel jaargenoten stroomden toch linea recta de uitkering in, doordat ze niet de papieren hebben die de arbeidsmarkt vraagt.”
Aussems besloot zijn frustratie om te zetten in actie en startte samen met Raymond Diemer van jobportaal At Monday de stichting Nationale Talentenbank. Dit is een online platform dat gebruik maakt van een ‘talentenkaart’. Daarop komen de sterke kanten van kandidaten naar voren. De Nationale Talentenbank bestaat nog steeds, maar Aussems is er niet meer bij betrokken. “Er waren zoveel kandidaten die een beroep op me deden. Ik wilde ze allemaal koppelen aan mensen bij UWV door heel het land. Ik besloot een pauze in te lasten om me te bezinnen.”

Lees ook: Ook je eigen uitzendbureau starten? Dit moet je weten!

Voorbij de cijfers

Nog altijd staan veel mensen aan de zijlijn. Of ze overwegen een heel andere baan. “Werkgevers kijken te weinig voorbij de cijfers en diploma’s van kandidaten. Zij-instromers zijn vaak de negen-tot-vijf-sleur beu, maar weten niet goed of een andere baan bij ze past. Toen dacht ik: het begint bij beleving. Stel dat je als hobby websites bouwt, maar niet de werkervaring of kwalificaties hebt. Dan kun je via laagdrempelige workshops van Vooruit Naar Werk ontdekken of het werk iets voor je is. Werkgevers krijgen tegelijk een indruk van kandidaten die ze anders misschien hadden afgewezen op basis van hun gebrekkige kwalificaties of werkervaring.” Zo organiseerde Vooruit Naar Werk zijn eerste workshops voor de landelijke brandweer, die vrijwilligers zocht. “In gesprek met de commandant van de regio Midden- en West-Brabant ontdekte ik dat ze onder meer werven met campagnes op abri’s, sociale media en tijdens open dagen. Daar wordt veel informatie gedeeld. Maar een dagje brand blussen of een auto openknippen om een acteur te redden, zit er niet in. Samen met de kazerne heb ik daarom vijf workshops georganiseerd voor kleine groepjes kandidaten. Vijf daarvan zijn nu vrijwilliger bij de brandweer.

De brandweer werft met abri’s en open dagen, maar een dagje brand blussen zit er niet in.

Vanuit de praktijk

Aussems wil de reeks workshops nu uitbreiden naar andere branches. “Ik richt me vooral op praktische beroepen, zoals installatie-techneuten en beveiligers. Maar ook bijvoorbeeld programmeurs. Bedrijven zijn mijn eerste doelgroep. Samenwerken met gemeenten of UWV geeft te veel gedoe aan regeltjes. De reintegratie-branche heeft een miljardenomzet, maar 80% van de kandidaten zit alweer thuis. Ik wil mensen vertegenwoordigen die echt vanuit de praktijk naar een vaste baan willen werken.” Corona heeft roet in het eten gegooid, erkent Aussems. “De ontwikkeling is niet zo snel gegaan als ik hoopte. Aan de andere kant geeft de pandemie me de tijd om het idee verder uit te werken en te promoten. Mijn ambitie is om doeners te verbinden met werkgevers. Zorgen dat mensen die nu niet worden gezien iets kunnen betekenen voor de branches die tekorten hebben.”

Dit artikel, geschreven door Frans Tilstra, is gepubliceerd in de decembereditie 2021 van Flexmarkt magazine. In de rubriek Starter portretteert Flexmarkt elk nummer een nieuwkomer in de flexbrance. Flexmarkt magazine is digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

Lees ook: De kandidaat heeft autisme? Nou en?

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

Reageer