‘Arbeidsmigranten, weg ermee’

1

Al meer dan twintig jaar houdt Frank van Gool zich bezig met arbeidsmigranten, maar hij kan het woord niet meer horen. Ze verdienen een ‘nieuwe naam die bij hun faam’ past. “Nederland heeft deze hardwerkende  internationale medewerkers keihard nodig”, zo stelt de ceo van OTTO Work Force in zijn column voor Flexmarkt.

‘We begonnen klein, als een van de vele bureautjes die Poolse werknemers naar Nederland haalde. Arbeidsmigratie nam een enorme vlucht en wij groeiden mee. Niet alleen in de omvang van ons bedrijf, maar ook in de maatschappelijke discussie in ons land over arbeidsmigratie. Arbeidsmigranten, ik ben er de hele dag mee bezig, maar ik ben er nu helemaal klaar mee. Mij zal je die term niet meer horen gebruiken.

Ik neem afscheid van de aanduiding ‘arbeidsmigranten’ vanwege de lading die het heeft. Aan het woord kleven namelijk vooral negatieve associaties, die een meer positieve beeldvorming van deze groep in de weg zit. Waar ik ook kom, altijd moet ik mij verdedigen als ik zeg dat wij arbeidsmigranten aan werk helpen in ons land. Telkens moet ik uitleggen dat er partijen zijn die het wel goed doen. Arbeidsmigratie wordt geassocieerd met problemen.
Feit is dat er in ons land ruim 750.000 werknemers uit andere landen werkzaam zijn.  Dit zijn hardwerkende mensen, zoals u en ik, die recht hebben op een fatsoenlijk leven in Nederland. Met fatsoenlijke huisvesting en fatsoenlijke gezondheidszorg. Dat verdienen ze en dat krijgen ze ook in de meeste gevallen. Desondanks worden arbeidsmigranten toch nog vaak weggezet als tweederangsburgers. Regelmatig zijn er voorbeelden van uitbuiting op de werkvloer en van huisvesting onder erbarmelijke omstandigheden.

Lees ook: Maak huisvesting arbeidsmigranten ‘Roemer-proof’

Mensen en organisaties van goede wil, en ook de arbeidsmigranten zelf, hebben last van die negatieve associaties. Daarom is het tijd voor een nieuwe naam. Ik kies  ervoor om de term arbeidsmigranten niet langer te gebruiken. In plaats daarvoor gebruik ik voortaan de aanduiding ‘internationale medewerkers’.
Nu weet ik natuurlijk ook wel dat je de werkelijkheid niet verandert door een nieuwe naam te introduceren. Maar je kunt zo wel duidelijk maken waar je staat. Met de aanduiding internationale medewerkers distantieer ik mij van de misstanden aan de onderkant van de arbeids- en woningmarkt. Ik roep andere partijen op om ook met kracht afstand te nemen van dergelijke praktijken.

Ik geloof in een ‘Roemer-proof’ samenleving, waarin internationale medewerkers gewoon onze collega’s zijn waarmee wij gelijkwaardig samenwerken. Zij komen toevallig uit een ander land, maar zij leveren net als wij een bijdrage aan het verbeteren aan de welvaart en leefbaarheid van onze maatschappij.
Met het omarmen van deze term volg ik overigens de lijn van enkele gemeenten en bijvoorbeeld de provincie Limburg. En ik hoop dat meer mensen, instanties en bedrijven dit voorbeeld volgen. Bottomline is de conclusie dat Nederland de hardwerkende internationale medewerkers keihard nodig heeft. Zij verdienen respect en een fatsoenlijke behandeling. Een nieuwe naam, een nieuwe faam.’

 

Deze bijdrage is gepubliceerd in de december-editie van Flexmarkt magazine. Flexmarkt magazine is digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer