Buitenlandse seizoensarbeid wordt goedkoper

0

Overwerk van bijvoorbeeld Polen of Roemenen in de land- en tuinbouw wordt voordeliger, meldde LTO Nederland vrijdag. De brancheorganisatie heeft met de Belastingdienst afgesproken dat buitenlandse seizoensarbeiders hun gemaakte overuren voortaan onbelast kunnen inzetten voor de kosten van hun huisvesting en reiskosten van en naar het thuisland.

Bij LTO aangesloten werkgevers hoeven daardoor minder sociale premies en belastingen te betalen over de overuren. De buitenlandse werknemer zelf betaalt minder werknemerslasten en inkomstenbelasting. Hij houdt daardoor netto meer over, maar verliest wel zijn recht op vakantiegeld en doorbetaald loon bij ziekte.

‘Deze regeling geeft ondernemers de mogelijkheid om de kosten voor seizoenarbeid enigszins binnen de perken te houden. Dat is belangrijk voor de concurrentiepositie van de bedrijven’, aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Volgens LTO kunnen seizoensarbeiders zo bovendien meer geld verdienen in de maanden dat ze in Nederland zijn.

In Nederland werken naar schatting 100.000 buitenlandse seizoensarbeiders. Vooral in de aardbeien- en aspergepluk wordt veel gebruik gemaakt van deze extra mankracht.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer