College kaart discriminatiezaak Yacht aan

0

Het College voor de Rechten van de Mens behandelde onlangs twee zaken waarin de sollicitanten stellen dat zij zijn afgewezen vanwege hun niet-Nederlandse naam. In een van de zaken gaat het om een sollicitatie bij Yacht, waarbij het College oordeelt dat de werkgever de sollicitant discrimineerde vanwege zijn afkomst.

Een van de twee zaken betreft een man van Turkse afkomst die solliciteerde bij Yacht op een baan als projectmanager. De volgende dag ontving hij een afwijzing. Een week later solliciteerde hij opnieuw naar dezelfde functie onder de verzonnen naam ‘Martin van Dongen’. Zijn brief en cv bleven vrijwel hetzelfde. Yacht nodigde ‘Martin van Dongen’ wel uit voor een sollicitatiegesprek.
De man klaagde hierover bij de directeur van Yacht, die direct een onderzoek instelt. Volgens Yacht ging het om een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De business manager bekeek de eerste sollicitatie en vond het cv van de man te mager. De recruiter bekeek de tweede sollicitatie en zag wel mogelijkheden.
Het College oordeelt dat Yacht met deze uitleg niet aantoont dat het bedrijf niet discrimineerde op basis van afkomst. Wel is de discriminatieklacht van de man zorgvuldig behandeld.

Arbeidsdiscriminatie
Het College brengt beide uitspraken onder de aandacht van de minister Asscher. Onlangs nog besprak de Tweede Kamer de Kamerbrief arbeidsdiscriminatie van Asscher. Hierin gaat de minister in op de slechte positie van mensen met een niet-Westerse afkomst op de arbeidsmarkt en op de maatregelen om deze te verbeteren.
In 2014 adviseerde het College de Sociaal Economische Raad (SER). Het advies van het College is meegenomen in het rapport ‘Discriminatie werkt niet’. In reactie op dit SER-rapport presenteerde het kabinet het ‘Actieplan arbeidsmarktdiscriminatie’. Zowel de SER als het kabinet onderstrepen het standpunt van het College dat discriminatie door stereotypering vaak niet of onvoldoende herkend wordt.


Bron: College voor de Rechten van de Mens

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer