De gemeenten zitten de komende jaren te springen om hoogopgeleid personeel en zullen extern personeel moeten inhuren.
Dat schrijft het Nederlands Dagblad. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) karakteriseert de situatie zelfs als "steeds nijpender".
De gemeenten hebben verhoudingsgewijs veel oudere werknemers, die de komende jaren met pensioen zullen gaan. Daarmee gaat veel kennis verloren, terwijl de Rijksoverheid steeds meer taken bij de gemeenten neerlegt. Tegelijkertijd zal er de komende jaren worden bezuinigd, waardoor het moeilijker wordt om personeel aan te trekken. De oplossing is dan tijdelijk extern personeel inhuren.
"Ze zitten aan alle kanten in de tang", zegt onderzoek Maarten Allers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (Coelo) aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ook deskundigen van adviesbureau Twynstra en Gudde waarschuwen dat lagere overheden hun aantrekkelijkheid als werkgever zullen moeten verhogen.
1 reactie
Gemeentes moeten de komende jaren enorm bezuinigen. En dan zou de oplossing inhuren van tijdelijk personeel zijn? Zullen zij niet juist hier als eerste op bezuinigen. Bij meer werkloosheid speelt de aantrekkelijkheid als werkgever ook veel minder een rol. Immers een baan bij de gemeente is toch aantrekkelijker als asperges moeten steken? En van die voorspelde tekorten kennen we voldoende voorbeelden (landmacht die plotseling veel minder mensen nodig heeft;het spook van het leeraren tekort wat plotseling blijkt te zijn verdwenen en die gigantische tekorten aan personeel in de zorg die ook plotseling zijn verdampt). Prognoses mbt de arbeidsmarkt wat is de waarde ervan?