Hoogopgeleide zzp’ers voelen de crisis

0

Een groeiend aantal hoogopgeleide zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) krijgen te maken met de economische malaise, zo blijkt uit recente cijfers.

Volgens de zzp-monitor van zzp-platform Myler merkt op dit moment 43,1 procent van de zelfstandigen in de ICT en zakelijke dienstverlening dat het tarief onder druk staat. Een halfjaar eerder was dat nog bij 30,9 procent van de zzp’ers het geval. Een opmerkelijke stijging.

Minder opdrachten
Van de bijna tweeduizend respondenten meldt 26,5 procent dat er minder opdrachten voorhanden zijn. Dat neemt niet weg dat de helft van de ondervraagden dat de economie tegen het einde van 2012 weer zal aantrekken, aldus Myler, een online platform voor hoogopgeleide zelfstandig ondernemers.

Uurtarief onder druk
Uit de cijfers valt op te maken dat het gemiddelde uurtarief van zzp’ers in de zakelijke dienstverlening en ICT in 2012 met 2,7 procent zal stijgen tot 91 euro 51. “Na de inflatiecorrectie zal daar minder dan een procent van overblijven. Voor de crisis was het uurtarief vaak van ondergeschikt belang, omdat hoogopgeleide zzp’ers schaars waren,” aldus Myler. 

Vaker zonder opdracht
In 2011 zat 41,3 procent van de hoogopgeleide zzp’ers minstens een maand onvrijwillig zonder opdracht. Dat is een verslechtering ten opzichte van 2010 toen dit percentage nog 37,7 procent bedroeg. Voor 2012  verwacht de helft (50,6 procent) van de zelfstandigen minimaal een maand zonder opdracht thuis te zitten. Gemiddeld zaten de respondenten in 2011 bijna 4 maanden zonder werk.

Reserves aanleggen
De ondervraagde zzp’ers zeggen zich voor 2012 voor te bereiden op slechtere tijden door financiële reserves aan te leggen. In 2011 gaf 66,2 procent van de zelfstandigen aan na 6 maanden in de financiële problemen te komen. Voor 2012 verwacht 83,3 procent van de zzp’ers na  6 maanden in de financiële problemen te komen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer