‘Laffe politiek’ slecht voor noodzakelijke arbeidsmigratie

0

‘Lafheid in de politiek’ ondermijnt het draagvlak voor immigratie, terwijl arbeidsmigratie voor ons ‘bittere noodzaak’ is.’

Dat stelt Leo Lucassen, directeur van het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, in een interview in de onlangs verschenen Flex & Figures, de uitgave van de ABU. Aanleiding is de assay die Lucassen onlangs schreef in opdracht van de WWR.

Lucassen: “We zien vanaf 2013 dat de immigratie omhoog gaat, met als topjaar 2017, toen het aantal van 234.000 immigranten werd bereikt (..) En negen van de tien immigranten komen naar Nederland om te werken. (..) Onze arbeidsmarkt is nog steeds een magneet.” En dat is maar goed ook, want onze open economie heeft hen hard nodig, stelt Lucassen. Maar uit het arbeidsmigrantenonderzoek van de ABU en NBBU bleek onlangs dat het aandeel Poolse uitzendkrachten bijvoorbeeld flink is gedaald.

Concurrentie uit Duitsland

Nederland ondervindt volgens Lucassen steeds meer concurrentie vanuit Duitsland als het gaat om het aantrekken van (Poolse) arbeidsmigranten. Dat ligt volgens hem deels aan de politiek. “Historisch gezien is het aantal asielzoekers enorm afgenomen. We zitten nu op een relatief laag niveau.” Dat politici als Wilders en Baudet waarschuwen voor ‘een golf aan arbeidsmigranten’ is volgens Lucassen ‘pure stemmingmakerij die bol staat van de feitelijke onjuistheden.’ Maar het ondermijnt ondertussen wel het draagvlak voor immigratie, ‘terwijl arbeidsmigratie vanwege demografische ontwikkelingen bittere noodzaak is’. “Ik zie veel lafheid in de politiek. Angela Merkel is een van de weinigen die niet bang is. Ook in Nederland zou ik soms moedigere politici wensen.”

Lees het gehele interview in de ABU-uitgave Flex & Figures.

Lees ook:

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer