Meer uitzendorganisaties ondertekenen Taalakkoord

0

Inmiddels hebben uitzendorganisaties Randstad, Adecco, MatchHQ, SWA InPerson en Driessen HRM het Taalakkoord ondertekend. Volgens deze uitzendorganisaties draagt goede taalbeheersing van medewerkers bij aan bredere inzetbaarheid.

Het Taalakkoord is een initiatief van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bedoeld om de taalvaardigheid van werknemers te verbeteren.
Volgens Sociale Zaken hebben 700.000 werknemers in Nederland moeite met lezen en schrijven, wat ontwikkeling van de werknemer in de weg kan staan en kan leiden tot een lagere productiviteit, veiligheidsrisico’s en een hoger ziekteverzuim.

Taal voor flexwerkers
In hun ambitiedocumenten zetteen Adecco, Randstad en Driessen HRM uiteen waarom zij dit Taalakkoord hebben ondertekend.

Randstad stelt dat beheersing van de Nederlandse taal voor haar flexwerkers heel belangrijk is om zichzelf verstaanbaar te maken, veilig te kunnen werken en om zich verder te kunnen ontwikkelen.

Flexwerkers beter inzetbaar
Driessen HRM, dat naast het aanbieden van systemen voor de financiële en personeelsadministratie, ook uitzendbureau is voor 15.000 flexwerkers in de publieke sector, biedt de flexwerkers taallessen aan via een e-learning module Begrijpelijk Nederlands. Daarnaast biedt Driessen HRM ook een training ‘Effectief communiceren’ aan, die een aantal maal per jaar op diverse locaties in het land georganiseerd wordt. ‘Dankzij deze modules worden onze flexibele medewerkers beter inzetbaar bij diverse opdrachtgevers, en natuurlijk in hun algemene loopbaan’, licht Ad van Zutphen van Driessen HRM toe.

Eigen medewerkers
Ook de eigen kantoormedewerkers van Driessen HRM kregen de training ‘Heldere Taal’. Van Zutphen: ‘Na deze training hebben we onze eigen documenten, zoals arbeidsovereenkomsten, onder de loep genomen. Vaak waren deze documenten juridisch volledig correct, maar waren ze voor mensen die niet juridisch onderlegd zijn, niet goed te begrijpen.’

Sollicitatietraining vluchtelingen
Driessen HRM heeft onlangs nog een bijzonder taalproject uitgevoerd, het geven van sollicitatie- en gesprekstraining aan vluchtelingen in Amsterdam. Van Zutphen: ‘In zes bijeenkomsten bereidden onze medewerkers de vluchtelingen voor het solliciteren op de Nederlandse arbeidsmarkt.’

Bron: Driessen HRM/Ministerie van Sociale Zaken

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer