Pool brengt schatkist 360 miljoen

11

Seizoenswerkers uit landen als Polen leveren Nederland fors meer op dan ze kosten. Dit jaar gaat de schatkist er dankzij hen ongeveer 360 miljoen euro op vooruit, blijkt vrijdag uit een studie van SEO Economisch Onderzoek.

In 2012 werkten ongeveer 200.00 tijdelijke arbeidsmigranten uit de zogeheten MOE-landen (Midden- en Oost-Europa) in Nederland. Ze bleven gemiddeld zo’n 15 weken.

De tijdelijke migranten kosten Nederland weliswaar geld omdat ze gebruik maken van allerlei publieke diensten, maar ze krijgen geen huursubsidie, AOW, zorgtoeslag, bijstand en hypotheekrenteaftrek. Per persoon is de ‘winst’ 1800 euro, aldus de onderzoekers.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

11 reacties

 1. Wat een onzin onderzoek. De meeste Polen in Nederland krijgen kinderbijslag en zorg toeslag. Als je iets beweert moet je wel weten waar je over praat. En helaas weer niet weten waar je over praat. ik wordt hier zo moe van dit soort onderzoeken. Doe het goed of doe het niet.

 2. Wat een sterke argumenten heb je -meneer of mw. Bleker- om een onderzoek van een gerenommeerd bureau als SEO onderuit te halen. Komen de conclusies je soms niet goed uit?

 3. @Wim: Ik trek het onderzoek van SEO niet in twijfel, daar heb ik ook geen reden voor. Als je dat wel doet, kom dan met argumenten.

 4. als het verhaal van Bleker wel klopt (ik neem aan dat deze wel minimaal weet waar hij/zij over praat), komt Mark Bassie dan wellicht deze reaktie op het bewuste onderzoek slecht uit ?

 5. Dit is voor mij simpel te onderbouwen. Ga praten met de instanties die bv zorgtoeslag, huur toeslag, bijstand en ook hypotheek aftrek regelen en vraag naar de cijfers. En betrek mensen van de werkvloer in dit soort onderzoeken. Mensen die hier dagelijks mee werken. Een waarheid is dat we zonder deze mensen de economie niet kunnen laten draaien. Maar maak het niet mooier dan het is. Er is al teveel onjuiste propaganda in deze bedrijfstak. Maar helaas Nederland is vreselijk aan het afglijden in onjuiste rapporten, corruptie en andere belangen.

 6. In het artikel wordt niet gesproken over kinderbijslag of zorgtoeslag, mw. of meneer bleker. Lezen is een kunst en een kunde.
  En waar haalt ? uw gegevens (“de meeste”) dan vandaan? Kunt u ze onderbouwen?
  Ik proef een ongenaam soort afkeer van niet-Nederlanders…

 7. Wat een ongenuanceerd verhaal!
  Zonder deze mensen kan onze economie prima draaien en dat gaan we zien ook!
  Op dit moment GENIETEN er al ruim 15!! keer zoveel Polen een UITKERING als vorig jaar!
  Dat zijn er dan ook ongeveer 15000!
  Een derde in de ww, een derde in de bijstand (jawel) en een derde zelfs in de WIA.
  Volgens mijn eenvoudige schatting kost dat ons ongeveer 15.000 x 25.000,- (37.500.000,-)
  Deze banen kunnen prima ingevuld worden door onze werkloze medelanders, maar ze hebben er niet zo’n zin in.
  Niet willen werken, geen uitkering, niet kunnen werken uiteraard wel.
  Er is werk zat, en zeg niet dat dat niet waar is!
  Die ongeveer 350.0000! MOE arbeiders zitten niet uit hun neus te boren, die verdienen een minimum loon, de uitzendbureaus verdienen per uur ongeveer hetzelfde aan deze mensen als wat ze na aftrek van alle kosten overhouden, dus waar zit het probleem? Precies, bij het aanbod van flexibele arbeid door buitenlanders die als ze niks doen ook geen geld krijgen.
  Zodra ze een jaar hebben gewerkt is er meestal opeens wat aan de hand met deze mensen, raar h?.

 8. Ik werk al meer als 5 jaar met alleen Poolse mensen en nog nooit enig probleem gehad . Ik geef aan dat het onderzoek niet goed gedaan is en u beschuldigd mij van iets van wat ik absoluut niet ben. En dit soort uitspraken maken elke discussie zinloos. Met dit soort uitspraken maakt u dat niemand meer een mening duurt te geven.
  Het onderzoek is uitgevoerd door onder andere de Stichting VBW. Kijk even wie de stichting VBW is

 9. Typisch nederlandse reacties. Gelijk meningen van anderen aanvechten, maar niet met wel kloppende feiten komen. Of kom met feiten die onderbouwen wat je zegt of accepteer dat een ander wel eens gelijk kan hebben. Dit is weer discusseren om te discusseren. Kom to the point, scheelt tijd en geld.

 10. Jan,hoe kom je er bij dat werkeloze nederlanders niet willen werken?
  Heb je er wel eens aan gedacht dat een werkeloze nederlander een bepaald bedrag MOET verdienen in de maand om aan zijn/haar financieele verplichtingen uit het verleden te kunnen voldoen?? En dat hoeft een Pool niet!
  Daarnaast zitten nog steeds veel Polen in,voor onze begrippen,goedkope huisvestiging op bijvoorbeeld een campingterrein.Als de Polen dezelfde lasten zouden krijgen als nederlanders dan zouden ze wel snel anders piepen en niet meer zo vriendelijk zijn…..ben ik van overtuigd.

Reageer