Slechts twee op de vijf oproepkrachten zijn voorstander van voorstel voor nieuwe wetgeving die voor hen bedoeld is

0
Nog niet eens twee op de vijf oproepkrachten (37%) zijn voorstander van de nieuwe wetgeving rondom oproepkrachten, die is aangekondigd door demissionair minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag 2023. Het onderzoek is uitgevoerd onder 202 Nederlanders die werkzaam zijn als oproepkracht.
Demissionair minister van Gennip heeft afgelopen juli een wetsvoorstel ingediend dat als doel heeft de flexibilisering van de arbeidsmarkt in te perken. Onderdeel daarvan is de afschaffing van het nulurencontract voor oproepkrachten. Zij moeten volgens deze wetgeving een basiscontract krijgen en dat moet leiden tot meer zekerheid.

Hervorming arbeidsmarkt zorgt voor minder zekerheid

Het is dan ook opvallend dat maar liefst 37 procent van de flexkrachten juist bang is dat het plan voor de hervorming van de arbeidsmarkt voor minder zekerheid zal zorgen. Nog eens een kwart (27%) vreest daarnaast dat zij door de nieuwe wetgeving minder werk gaan krijgen. Verder hebben oproepkrachten hun twijfels over of het hun werkgever gaat lukken de nieuwe wetgeving naar behoren door te voeren: 29 procent heeft er een hard hoofd in dat de organisatie waar hij werkt de nieuwe wetgeving rondom flexibele contracten goed kan invoeren.

Werken als oproepkracht spannend in onzekere tijd

De intentie van de wetgeving, om flexwerkers meer zekerheid te geven, is tegelijkertijd wel iets waar vandaag de dag behoefte aan is. Zo zegt 33 procent van de oproepkrachten het spannend te vinden als oproepkracht te werken in deze economisch onzekere tijden.
Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet: “Oproepkrachten verdienen het om zekerheid te krijgen vanuit hun werkgever. Dit onderzoek laat echter zien dat werkgevers nog aardig wat werk te verzetten hebben als het daarop aankomt. Het is belangrijk dat zij hun oproepkrachten komende periode gaan meenemen in de wijzigingen die te zijner tijd worden doorgevoerd. Want ondanks de val van het kabinet, zal deze wetgeving er op termijn sowieso komen. Door nu al het nodige voorwerk te doen, kan iedereen zich voorbereiden op wat komen gaat. Dat neemt een stuk onrust en onzekerheid weg.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer