Sollicitant verwacht punctualiteit en flexibiliteit

0

Wat vinden sollicitanten belangrijk van een sollicitatieprocedure? Punctualiteit en flexibiliteit en niet de doorlooptijden.

Dat is één van de conclusies uit een onderzoek naar de Candidate Experience dat Intelligence Group uitvoerde in samenwerking met Nuwerk. Doel van het onderzoek was om te bepalen hoe groot het belang van Candidate Experience is binnen recruitment én hoe recruitment een bijdrage kan leveren aan een prettige sollicitatie-ervaring.  Aan het onderzoek deden 830 sollicitanten mee. Het onderzoek liep van september 2012 tot en met januari 2014.

Punctueel en flexibel sollicitatieproces leidt tot hogere aanbevelingsbereidheid
Naast de verdieping in de sollicitant, zijn elementen als punctualiteit en flexibiliteit van groot belang voor de Candidate Experience. Deze twee elementen blijken hierop een belangrijk effect te hebben. Hoe beter de ervaring met deze twee elementen, des te hoger het rapportcijfer dat een sollicitant aan de sollicitatieprocedure geeft. En des te positiever het imago van de werkgever en des te groter de kans dat sollicitanten hun omgeving aanraden om bij dezelfde werkgever te solliciteren (ambassadeurschap of ‘applicant referral’).

“Korte doorlooptijden lijken vaak een criterium te zijn voor een goede ervaring. Verwachtingsmanagement en daarin het tijdig nakomen van afspraken is echter vele malen relevanter. Daarmee bouw je een vertrouwensrelatie op. Een sollicitant die weet dat hij op een gewilde positie solliciteert, begrijpt ook dat het wat langer kan duren voordat er een reactie komt. Het belangrijkste is dat die reactie ook komt op het afgesproken moment. Maak die belofte waar,” zegt Véronique Oonk, Business Development Manager Internationaal van Intelligence Group. 

De beoordelingen
Zo geven sollicitanten, die het (zeer) oneens zijn met de stelling dat het proces punctueel verliep, deze procedure gemiddeld een 3,4. Sollicitanten die daarentegen het proces (zeer) punctueel vonden verlopen, geven het proces een 6,8.
De mate waarin sollicitanten anderen aanraden bij dezelfde werkgever te solliciteren wordt beïnvloed door de flexibiliteit van de werkgever tijdens de sollicitatieprocedure. De sollicitanten die vonden dat het proces onvoldoende flexibel verliep, geven een 3,6 op een schaal van 10 van aanbevelingsbereidheid. De sollicitanten die het proces wél als flexibel hebben ervaren, geven gemiddeld een 5,9. Het verschil tussen een onvoldoende en een voldoende.

.

Korte doorlooptijden niet essentieel
Het merendeel van de sollicitanten in het onderzoek vond dat het proces snel verliep (76%). Dit element heeft géén impact op de beoordeling van de sollicitatieprocedure, ‘applicant referral’ of het imago. Het is dan ook niet zozeer de vaart die een werkgever erin houdt om een sollicitant door een sollicitatieprocedure te laten lopen, als wel het nakomen van afspraken.

Lees ook: ‘Veel vraag naar recruiters en intercedenten‘ en ‘Grootste ergernis bij solliciteren: geen reactie

Bron: Intelligence Group

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer