Toch TOFA-regeling voor flexkrachten

1

Het kabinet gaat toch aan de slag met een steunregeling voor ontslagen flexwerkers (TOFA) die net buiten de bestaande coronamaatregelen vallen. Uitkeringsorganisatie UWV streeft ernaar het loket op 22 juni te openen.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) had de regeling als optie voorgesteld aan de Tweede Kamer, met de kanttekening dat aan de regeling grote nadelen kleven. Op initiatief van D66 en de PvdA heeft de Kamer toch voor de regeling gestemd.

Minimumbedrag en tegemoetkoming verlaagd

Daarom heeft Koolmees het UWV opdracht gegeven ermee aan de slag te gaan. Op aandringen van de Kamer is de doelgroep die voor de zogenoemde Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) in aanmerking komt vergroot. Eerst konden alleen flexkrachten aanspraak maken als ze in februari minstens € 500 hadden verdiend, dat minimumbedrag is nu verlaagd naar € 400, zodat bijvoorbeeld meer studenten in aanmerking komen.
Flexkrachten die in april zeker 50% minder verdienden kunnen een tegemoetkoming krijgen van maximaal € 550, in plaats van € 600 zoals eerst voorgesteld. “Deze hoogte (…) zorgt ervoor dat er niet een te grote groep ontstaat die een hogere tegemoetkoming krijgt dan men voorheen zelf verdiende”, schrijft Koolmees aan de Kamer.

Het gaat overigens om een regeling met terugwerkende kracht voor de maanden maart, april en mei. Het loket bij het UWV blijft zo’n drie weken open.

Lees ook: Koops: ‘toelage van 600 euro voor uitzendkrachten is een schijntje’

TOFA

Nadat het kabinet het steunpakket voor bedrijven had gepresenteerd, legde de bewindsman uit waarom de voorgenomen steunmaatregelen voor flexwerkers nog even op zich lieten wachten. Koolmees had zes verschillende regelingen laten onderzoeken, waar steeds veel op aan te merken was. Slechts één van die regelingen, de TOFA, was een ‘reële mogelijkheid’, waaraan nog steeds ‘risico’s van willekeur en oneigenlijk gebruik’ hangen. Zo kon er alleen gekeken worden naar mogelijk inkomstenverlies in de maand april, niet in periode erna.

De steunregeling kost ongeveer 200 miljoen, verwacht het kabinet. Dit is een ‘grove inschatting’, benadrukt de minister, omdat het onduidelijk is hoe groot de doelgroep precies is.

Bron: ANP

Lees ook: Coronaregeling voor flexkrachten nog ver weg

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Flexwerker op

    Minister Koolmees maakt een cruciale fout bij de totstandkoming van het bedrag van 550 euro bruto!

    Hij nam het gemiddelde salaris van ALLE flexwerkers bij elkaar, wat neerkomt op 825 euro bruto. Vervolgens pakt hij daar 70% van (is grofweg 600 euro) zodat het vergelijkbaar is met een WW uitkering. Vervolgens heeft hij dit extra verlaagd naar 550 euro bruto geworden om de flexwerkers tegemoet te komen die net onder de 500 euro bruto per maand verdienen.

    Maar wat hij vergeet mee te nemen in zijn berekening is dat hij een drempel heeft ingesteld om aanspraak te maken op de TOFA. Men moet minstens 400 euro bruto hebben verdient. Echter neemt hij voor het gemiddelde van de uitkering wél ALLE salarissen mee. Ook van zij die er geen aanspraak op kunnen maken. Dus flexwerkers die maar 100, 150, 200, 250, 300, 350, 390 euro bruto verdienen. Haal je deze weg, dan valt het gemiddelde hoger uit!

Reageer