Flexmarkt Omzetranglijst: ‘Grote 4’ uitzenders gaan hard onderuit

2

De groei van de flexmarkt is vorig jaar al afgevlakt. Daarbij zagen de vier grote beursgenoteerde uitzenders hun omzetten drastisch dalen. Een opvallende uitzondering in de top-10 Flexmarkt Omzetranglijst is YoungCapital, dat gezond de coronacrisis inging. Die voorsprong vergroot de kans om er ook weer goed uit te komen.

Dat blijkt uit de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2020 die a.s. vrijdag in Flexmarkt wordt gepubliceerd.

omzetranglijstForse omzetdaling Grote 4

In de top-10 van dit jaar zijn de grote beursgenoteerde uitzenders (‘De Grote 4’) de enige flexbedrijven die omzetverlies kenden in 2019. De absolute nummer één, Randstad Nederland, boekte vorig jaar een omzet van € 3,33 miljard, een omzetverlies van -3,8%. USG People wilde geen omzetcijfers geven, maar hun omzetverlies wordt geschat op -9%. ManpowerGroup Nederland kwam vorig jaar uit op een omzet van € 558,5 miljoen, een omzetdaling van maar liefst -21% ten opzichte van het jaar daarvoor. En Adecco Group Nederland boekte in 2019 een omzet van € 525,8 miljoen, een omzetverlies van -14%.
Opvallende uitzondering onder grote generieke uitzenders is YoungCapital, dat met een nummer 10-positie nog maar vlak achter concurrent Adecco (nr. 9) staat. YoungCapital boekte een omzet van 515 miljoen, een omzetgroei van 11%.

Uitzendkrachten KLM

Dat maakt het voor YoungCapital extra zuur dat het bedrijf niet gebruik kan maken van de NOW-regeling, terwijl de grote uitzenders als Randstad, Manpower en Adecco wel kunnen. Omdat YoungCapital een groeibedrijf is voldoet het niet aan de voorwaarde van minimaal 20% omzetverlies (terwijl de omzet wel degelijk daalt door de coronacrisis.)
Concreet gevolg is dat uitzendkrachten die via Randstad voor KLM werken wel worden doorbetaald en uitzendkrachten die via YoungCapital voor KLM werken niet. Oprichter Bram Bosveld maakte zich eerder al terecht boos over deze ongelijkheid.

Verschil met andere flexbureaus

2019 was een jaar van grote verschuivingen in de flexmarkt. De omzet van de totale flexbranche, volgens de meest uitgebreide definitie van het CBS, groeide in 2019 met 4,8%. De Flexmarkt Top 100 zit er met een gemiddelde groei van 3,9% iets onder. De ABU MarktMonitor rapporteerde juist een krimp in omzet van de uitzendsector, maar dat komt vooral door de kwakkelende beursgenoteerde uitzendgiganten, waar de ABU sterk op leunt: Randstad (nr. 1), USG People (nr. 3), ManpowerGroup (nr. 7) en Adecco, samen goed voor bijna een derde van de lijst, krompen flink zoals hierboven beschreven.
Ter vergelijking: alle andere bureaus groeiden gemiddeld met 10,2% Niet eerder was het verschil tussen de vier voormalige marktleiders en de rest zo groot. De mediane groei in 2019 bedroeg 7,8% – de helft van de bureaus zit met de geboekte omzetgroei boven dat percentage, de andere helft eronder.

Groei al afgevlakt in 2019

Grosso modo vlakte de groei af in 2019. Dat is ook te merken aan de tegenvallende resultaten van een aantal van de grote groeiers van de afgelopen jaren. In de middenmoot gaat dat op voor ondernemingen als publieke sectorspecialist Driessen (nr. 16, -2,6%), logistieke detacheerder Consolid (nr. 26, -7,8%), mkb-uitzender Staffing Associates (nr. 29, -3,8%) en de techneutendetacheerders Brunel (nr. 19, -6,0%), DPA (nr. 27, -6,0%), TMC (nr. 48, -6,8%), Redwave (nr. 60, -3,1%) en Techsharks (nr. 84, -2,0%). De grote groeimachine van de afgelopen jaren, Timing (nr. 5), boekte nog een omzetplusje van 1,6%.
Het waren vooral de kleinere flexbureaus die in 2019 de sterkste groei kenden – de omzetklasse van minder dan 10 miljoen euro en de omzetklasse met een omzet tussen 20 en 50 miljoen euro.
Het midden- en kleinbedrijf vroeg al in 2019 minder om flexkrachten, de concurrentie onder uitzenders verhevigde. En een deel van de markt – met name in de horeca en de detailhandel – verschoof naar zzp’ers, dankzij nieuwe concurrenten als Temper, zo leert een rondgang onder uitzenders.

Coronacrisis?

De Flexmarkt 100 van dit jaar zou je kunnen zien als een nulmeting voor coronajaar 2020, het jaar waarin alles anders werd. Dat maakt de omzetranglijst niet minder relevant. Nu de conjunctuur radicaal is omgeslagen, zal hun organisatorische, financiële en operationele voorsprong van flexbedrijven voorspellend zijn voor hun overlevingskansen.

Ineke Kooistra, ceo YoungCapital

Maar zelfs voor een gezond, groeiend bedrijf als YoungCapital hakt de coronacrisis er flink in. Het meest negatieve scenario gaat uit van een omzetdaling van 30%. Zo’n rampscenario heeft als voordeel dat de realiteit er doorgaans zonniger uitziet, of, zoals ceo Ineke Kooistra het noemt: “Het is leuker om opwaarts te managen, om gaandeweg te concluderen dat meevalt.” Dit jaar verwacht Kooistra nog winstgevend te zijn, maar de hoge winstdoelstelling is losgelaten. Het omzetdoel van 1 miljard euro is verlegd van 2022 naar 2024.

 

Dit is een ingekorte, bewerkte versie van het artikel, geschreven door Wilbert Geijtenbeek, dat deze week in Flexmarkt verschijnt. Daarin zal de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2020 worden gepubliceerd. Nog geen abonnee?

Lees ook: Recordaantal transacties in flexmarkt, trend zet na coronacrisis door

 

 

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

Reageer