Randstad: kwart minder vacatures, omscholing cruciaal

0

De coronacrisis leidt tot verschuivingen op de arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures is met een kwart gedaald, maar de verschillen tussen sectoren zijn groot. Om- en bijscholing naar ‘juiste beroepen’ is cruciaal.

Dat stelt uitzendconcern Randstad op basis van een eigen analyse van de vacaturemarkt.

In totaal zijn er op dit moment 45.000 openstaande vacatures, maakt Randstad op uit een analyse van verschillende bronnen. Dat komt neer op een daling van -25%, want normaal gesproken zou dat aantal in deze periode van het jaar op 60.000 liggen.

Daling vacatures

Het aantal openstaande vacatures in de horeca, schoonmaak- en administratiesector is afgelopen maand flink afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Met name de horeca zag het aantal vacatures sterk teruglopen . In vergelijking met mei 2019 bedroeg de krimp liefst -65%. In de schoonmaak waren er de helft minder openstaande functies, in de administratiesector liepen de vacatures met -45% terug.

Meeste vacatures

De minste krimp deed zich volgens Randstad voor in de zorg (-5%), bouw en ICT (beide -11%). In deze sectoren is nog steeds sprake van schaarste. Ook de vraag naar leerkrachten (basisonderwijs) en docenten (Nederlands, Wiskunde) was voor corona al groot en dat is zo gebleven. Voor de functies van magazijnmedewerker, verkoopmedewerker en medewerker klantenservice zijn nu juist veel vacatures te vinden. De meeste kans op werk is er voor de verkoopmedewerker, hierin staan op dit moment 2.750 vacatures open.

Om- en bijscholing

Scholing en omscholing naar de ‘juiste beroepen’ is nu belangrijker dan ooit. Als niet ingegrepen wordt, zal de schaarste in bepaalde beroepsgroepen niet worden opgelost, stelt Dominique Hermans, algemeen directeur Randstad Nederland. “We moeten gezamenlijk de handschoen oppakken en investeren in scholing en omscholing. Alleen dan kunnen we de arbeidsmarkt herstellen. Aan de ene kant om aanhoudende schaarste te helpen oplossen, aan de andere kant om de groep die nu door corona zonder werk is komen te zitten snel weer aan het werk te helpen.”

Randstad Boost

Randstad breidt om die reden nu zijn aanbod voor scholing en omscholing uit. Sommige van die opleidingen worden gefinancierd uit een scholingsfonds van de Stichting DOORZAAM, waarin verschillende uitzendbedrijven samenwerken. Ook valt te denken aan leer-werktrajecten en online cursussen van Randstad.
Het opleidingsprogramma van Randstad, Randstad Boost, bestaat onder meer uit werk- en leertrajecten in vakgebieden waar schaarste is. Het gaat dan om vakopleidingen in o.a. de zorg, techniek, logistiek, transport, bank en verzekeringswezen en onderwijs.

Lees ook: Uitzendkracht wil graag meer leren

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer