Traditionele vakantiebaan verdwijnt

0

Door verdergaande flexibilisering, de vergrijzing en het feit dat er minder ongeschoold werk beschikbaar is, lijkt de traditionele vakantiebaan te verdwijnen. Uitzondering zijn de baantjes in sectoren die te maken hebben met seizoensgebonden werk.

Dat stelt uitzendorganisatie Start People op basis van een onderzoek.

Er is nog steeds behoefte aan vakantievervanging, maar de tijdelijke vervangers moeten wel beschikken over specifieke kwalificaties. Door de steeds verdergaande flexibilisering is het voor werkgevers gemakkelijker om om de traditionele vakantieperiodes heen te plannen. Bovendien speelt de vergrijzing van de beroepsbevolking een rol: omdat oudere medewerkers over het algemeen minder gebonden zijn aan schoolvakanties, neemt de vakantiespreiding onder medewerkers toe. Dit leidt tot minder capaciteitsproblemen in reguliere vakantieperioden.

Uitzendbureaus
Werkgevers zien, net als voorheen, een belangrijke taak voor uitzendbureaus bij de werving van vakantiekrachten. Hierbij speelt de werving en selectie echter een minder belangrijke rol dan voorheen, opdrachtgevers zien met name voordeel in de uitzendcontracten; het feit dat werkgeverschap en verloning uit handen worden genomen en dat de uitzender de verantwoordelijkheid neemt om in te grijpen op het moment dat een vakantiewerker niet goed functioneert. Dit door deze ofwel te begeleiden in verbetering op korte termijn ofwel door snel te zorgen voor vervanging. Dit in combinatie met het aantrekkelijkere tarief voor vakantiekrachten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer