Al jaren zijn er verhitte discussies over het ZZP-schap tussen de beleidsmakers, ZZP’ers en hun vertegenwoordigers en verschillende sociale partners. Is de ZZP’er eigenlijk toch niet gewoon werknemer in verkapt dienstverband? Is de ZZP’er wel ondernemer? Of zelfs, is de ZZP’er profiteur? Franziska Szabó (PA Online) rekent in haar column voor Flexmarkt graag af met de ‘mannen van een zekere leeftijd’ die vinden dat het moet blijven zoals het vroeger was.
‘De meeste ZZP’ers vinden hun eigen opdrachten, soms via een platform en soms via bemiddeling van een bureau. En veelal gewoon door het eigen netwerk en acquisitie. Wat is het probleem? Er wordt toch gewerkt? We hebben al die werkenden in deze tijd van meer vacatures dan arbeidskrachten toch nodig?
Om de haverklap komen er berichten naar buiten dat freelancers minder belasting zouden betalen. Minder? Nee, anders Zelfstandigen betalen zowel belasting over de (vaak hogere) inkomsten plus loonbelasting via de Inkomstenbelasting Ook via andere heffingen komen de belastinginkomsten binnen. Vanwege die wirwar maken veel zelfstandigen gebruik van de diensten van een (payroll) backoffice.
Vaste baan?
Wat is dat toch dat er zó wordt vastgehouden aan ‘iedereen moet een vaste baan hebben’? Voor degene die dat wil, fantastisch! Ook daar help ik je graag mee. Maar waarom vinden vooral ‘mannen van een zekere leeftijd’ dat het moet blijven zoals het vroeger was? Dit terwijl bedrijven de voorkeur geven aan vaste dienstverbanden plus een flexibele schil. Niet voor niets worden zoveel freelancers en uitzendkrachten ingehuurd.
Sterker, de beleidsmakers behoren tot de grootste opdrachtgevers vanwege alle aan te passen administraties en systemen na hun eigen nieuwe regels en wetten!
Lees ook: Dit zijn de politieke plannen voor de flexmarkt
Daarbij, velen van de jongere generatie hebben ook al een bedrijf opgericht; sommigen online en sommigen als hybride werkende zelfstandige. Vaak zelfs al tijdens de studie. Ik juich het ondernemerschap juist toe! Zou iedereen moeten doen. Zeker die eerder bedoelde mannen. “Ja, maar als het wat minder gaat, dan willen die zo genaamde ondernemers wel geld van de overheid ontvangen” is de tegenwerping.
Mijn keuze, mijn risico
Als ik dit op mijzelf betrek, is de visie helder: Al meer dan 20 jaar heb ik mijn eigen bedrijf, zonder personeel. Een BV en een holding. Ik geniet van de vrijheid, de manier waarop ik kan werken en dus bemiddelen, waar dan ook en wanneer dan ook. Ik heb heel lang de leukste banen gehad in vaste dienst. Ik heb er enorm veel van geleerd. Maar ook van het ondernemerschap heb ik héél veel geleerd. Ook dat de verdiensten heel leuk kunnen zijn en het RISICO voor mij is. Terecht! Ik klaag tenslotte ook niet als het goed gaat. In die tijd heb ik 3 crises meegemaakt. Die waren behoorlijk pittig! Maar geklaagd heb ik nooit. Dit was en is mijn keuze! MIJN keuze, niet die van die ‘mannen van een zekere leeftijd’ die blijven vasthouden aan oude regels, wetten en stelsels.
Ga met je tijd mee en koester al die ondernemers in ondernemend Nederland. Stimuleer het ondernemerschap. Hou op met al dat polderen en weer nieuwe en aangepaste regels en wetten verzinnen. Kleine groep fraudeert? Pak die aan met de regels en wetten die er zijn.’
Deze column wordt ook gepubliceerd in de september-editie van Flexmarkt magazine die voor abonnees (van Flexmarkt pro) ook digitaal beschikbaar is.
Lees ook: HeadFirst Group in zzp-discussie: ‘neem België als voorbeeld’
1 reactie
Echt een heel goed stuk. De overheid bepaalt al zo ontzettend veel voor ons, laat bedrijven ondernemen op hun manier en binnen de kaders die er zijn. Als een bedrijf bewust kiest voor risico spreiding en dus uitzendkrachten en/of ZZP’ers inhuurt.. wat is het probleem? Iedereen bepaalt zijn eigen zekerheden en wensen, niet de overhied.