Actief Werkt Techniek: ‘We spelen nu nog korter op de bal’

0

Mensen met gouden handjes zijn steeds moeilijker te vinden. En wanneer die vakmensen zich dan op de arbeidsmarkt aandienen, wil je daar als uitzendbureau zo snel mogelijk bij zijn. Dat betekent om te beginnen als eerste weten dat ze beschikbaar zijn, om vervolgens direct actie te ondernemen. Niet alleen voor een succesvolle wervingsstrategie, maar ook om het werk van de recruiter zo leuk mogelijk te maken.

De cv-matchingtool van het Groningse ICT-bedrijf First2Find zorgt ervoor dat recruiters niet meer zelf op zoek hoeven naar cv’s. Slimme software haalt alle relevante cv’s op wanneer ze online komen en stuurt ze direct door naar de recruiter, die binnen no time contact kan opnemen met de geschikte kandidaten.

“Op die manier zitten zij nog korter op de bal”, vertelt Roel Steenland, operationeel directeur van uitzendbureau Actief Werkt Techniek, klant van het eerste uur. “Deze cv-matchingtool scheelt onze interne medewerkers tijd, zodat ze meer ruimte overhouden voor persoonlijk contact.”

Sneller en gerichter handelen

Actief Werkt heeft in Nederland 73 vestigingen en bemiddelt dagelijks ongeveer zesduizend werkenden. Actief Werkt Techniek is een van de drie labels, met tien eigen vestigingen, en werkt voor zowel grote als kleine opdrachtgevers; van landelijk bekende namen tot ‘de installateur om de hoek.’ Steenland: “Met de techniektak bemiddelen wij ongeveer 1.500 vakmensen. Mensen vormen ons waardegoed, samen met onze interne medewerkers. We zetten ze zo veel mogelijk in hun kracht door te investeren in hun persoonlijke ontwikkelingen en met ondersteuning van de beste systemen, applicaties en tooling.”

First2Find is voor Actief Werkt Techniek een tool die de intercedent en projectmanager helpt om te focussen en zo – in deze tijden van ‘mega-schaarste’ – nog sneller en gerichter te handelen. “Wij geloven in een arbeidsmarkt waarin iedereen ertoe doet. Wij kunnen iets met iedereen die wil werken. We hebben altijd werk voor ze, begeleiden ze van baan naar baan of van project naar project. Doorlopend werken wij aan duurzame inzetbaarheid van onze vakkrachten door onder andere te investeren in trainingen, opleidingen en omscholingstrajecten voor wie een carrièreswitch ambieert. Maar met persoonlijke aandacht maken wij het verschil. En dat doen onze collega’s, die elke dag op de kantoren met die vakman of vakvrouw in gesprek zijn. Uiteindelijk zijn onze mensen bepalend voor het succes.”

First2find
Thomas Bieren (Actief Werkt Techniek): “Op deze manier is het vrijwel onmogelijk dat we kandidaten missen.”

Dicht bij het vuur

Zodra een kandidaat het signaal afgeeft dat hij interesse heeft in een nieuwe baan, slaat de zoekmachine van First2Find aan: een speciaal algoritme selecteert alle cv’s binnen drie minuten nadat ze (onder andere bij het UWV) online zijn gekomen en stuurt de relevante cv’s door naar de klant. “Op deze manier is het vrijwel onmogelijk dat we kandidaten missen”, vertelt Thomas Bieren, bij Actief Werkt Techniek werkzaam als branchemanager Installatietechniek. “Dankzij deze tool zitten we altijd dicht bij het vuur. Onze recruiters en projectmanagers zijn direct op de hoogte als iemand zich aanmeldt of een wijziging doorvoert. Ze hoeven niet meer urenlang rond te struinen op de bekende jobboards, wat hun werk ook makkelijker en aantrekkelijker maakt.”

Roel Steenland benadrukt daarbij wel dat de handelingssnelheid van de interne medewerkers cruciaal is voor het succes van deze tool. “Als je er niet kort op zit, verlies je nog altijd de strijd om de vakman. Voor je het weet, hebben twee of drie andere aanbieders deze vakman een project of contract aangeboden. Hoe goed de applicatie ook is, onze mensen moeten meteen handelen. Die wisselwerking bepaalt uiteindelijk de werkelijke waarde van deze tool.”

First2find
Roel Steenland (Actief Werkt Techniek): “We geloven in lokaal ondernemerschap.”

Medewerkers op de eerste plaats

Die persoonlijke benadering is ook de drijfveer achter de groeidoelstelling die Actief Werkt nastreeft, door lokaal gevestigd te zijn middels het openen van vestigingen. Steenland: ”Wij geloven nog steeds in ondernemerschap laag in de organisatie en in lokaal ondernemerschap in onze vestigingen. In het werken met mensen, zowel op onze vestigingen als met de vakkrachten. Mensen willen voor iemand werken, niet voor een systeem of applicatie. Mensen willen graag een werkgever hebben en wij willen die werkgever graag zijn. Een werkgever die zijn flexkrachten en interne medewerkers op de eerste plaats zet. En die, naast het opleidingen, de beste systemen en applicaties inzet om die mensen zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun werk.”

Future proof

Om aan te sluiten bij de groeiambities van Actief Werkt, is het van belang dat ook een tool als First2Find zich blijft ontwikkelen. “Daar zijn we volop mee bezig”, laat Sander Govaers, medeoprichter van First2Find, weten. “Zo werken onze developers momenteel aan een dashboard waaruit gebruikers data kunnen halen, waarvan ze kunnen leren. Verder ontwikkelen we de applicatie dusdanig door dat gebruikers in de toekomst ook zelf wijzigingen in het zoekprofiel kunnen aanbrengen. Onlangs hebben we ons systeem volledig vernieuwd en helemaal future proof gemaakt.”

Govaers geeft aan dat First2Find ook in gesprek is om het proces voor de kandidaten nog efficiënter te maken, bijvoorbeeld door de koppeling met bepaalde ATS-systemen (vergelijkbaar met een CRM-systeem voor de flexmarkt). “Wanneer een werkzoekende in Nederland zijn of haar cv ergens plaatst, willen wij die cv meteen zien en doorsturen aan de directe persoon die deze vakkracht aan werk kan helpen. Ons doel is dan ook een tool met in het portfolio álle mogelijke databases!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met First2Find

Over Auteur

Reageer