AI in de flexbranche; meer kansen dan bedreigingen

0

ChatGPT, AI en metaverse – wat zijn de kansen en bedreigingen voor de flexbranche? Het Flexmarkt digimagazine ICT, editie april 2023, staat in het teken van de (on)mogelijkheden die slimme digitalisering de biedt. Wim Davidse toont in zijn voorwoord aan dat het met die bedreigingen wel meevalt. Er liggen vooral kansen voor flexondernemers.

Het is tien jaar geleden dat Carl Benedikt Frey en Michael Osborne de wereld schokten met hun voorspelling dat ongeveer de helft van de werkgelegenheid – 47% om precies te zijn – zou verdwijnen vanwege digitalisering. De twee weledelzeergeleerden van de befaamde University of Oxford veroorzaakten een schokgolf die jarenlang enorme impact zou hebben op bespiegelingen – nachtmerries meestal – op de werkgelegenheid. Over het verdwijnen van vele goede banen en het daarvoor in de plaats komen van een paar IT-achtige banen voor hoogopgeleiden, met aandacht voor big data, analytics, algoritmes en artificiële intelligentie. Ik heb het in dat verband wel eens gehad over DistopAI. Nu, in 2023, werken er liefst 9,7 miljoen mensen in Nederland. Dat is 15% meer dan de 8,4 miljoen van toen. De werkloosheid was destijds een formidabele 8,2%. Nu is die een enorm lage 3,5%, met alom krapte op de arbeidsmarkt als resultaat. Tegelijk is de digitalisering veel verder gevorderd, zijn social media integraal onderdeel van ons dagelijkse leven geworden. En hebben we het over de blockchain, de metaverse en chatGPT. Gek? Nee, logisch, want we zien het al eeuwen: meer technologie levert meer werk. En omdat de vergrijzing er nu bij komt, zullen we niet met massawerkloosheid moeten dealen, maar met krapte. Met als gevolg dat de werker het voor het zeggen heeft. Die wil plezier, ontwikkeling, uitdaging, betekenis, aandacht en afwisseling. En dat alles gepersonaliseerd. High touch dus, naar grote hoogten gestuwd door high tech.

Wim Davidse, hoofdredacteur Flexmarkt

Het Flexmarkt digimagazine ICT, april 2023, bevat onder meer de volgende artikelen:

✅ ChatGPT in de flex; kansen en bedreigingen
✅ De robots; AI koppelt vaardigheden aan functies
✅ De metaverse; de flexbranche zet eerste stappen
✅ Dit is het geheim achter de groei van Linden-IT

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer