Opvallende stijging in vraag naar projectmanagers

0

Het aantal vacatures voor de functie ‘Projectmanager’ kent een opvallende stijging aan het begin van 2012, blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt eerste kwartaal 2012’

Het aantal ICT-vacatures is in de eerste maanden van 2012 met 8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Desondanks ligt het aantal ICT-vacatures nog steeds 20 procent hoger dan in de eerste maanden van 2010, zo blijkt uit een analyse van Yacht, opgesteld door Erik-Jan Monshouwer, competence director ICT bij Yacht. 

Stijgers: Project Managers & Ontwikkelaars

Het aantal vacatures voor de functie ‘Projectmanager’ is begin 2012 opvallend gestegen. Deze functie, die in 2011 grotendeels in het ‘verdomhoekje’ zat, steeg in januari en februari 2012 met 50 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Januari 2011 liet ook een toename zien van de vraag naar Projectmanagers (+26 procent) ten opzichte van januari 2010. 

Erik-Jan Monshouwer: "Projectmanager ICT lijkt een typische voorjaarsfunctie te zijn. Het begin van het jaar is voor veel bedrijven hét moment om projecten te starten. Budgetten zijn weer verdeeld en projecten bepaald. Daarna kunnen de Projectmanagers worden geworven (…) Voor projectmanagers betekent dit dat je vooral in het begin van het jaar op je qui vive moet zijn als je van plan bent om van baan te veranderen. Werkgevers die goede Projectmanagers zoeken, moeten zich realiseren dat in het begin van het jaar de spoeling dunner is."
 
Daarnaast zet de stijging van de vraag naar Ontwikkelaars door. Vorig jaar liet deze functie al een stijging zien van 14 procent ten opzichte van 2010 in dezelfde periode. En ook nu is er sprake van een stijging van 15 procent in januari-februari 2012 ten opzichte van dezelfde periode 2011. 
 

Dalers: ICT-Managers, Testers en Engineers

Opvallende dalers zijn de functies van ICT-Manager (-15 procent), Tester (-33 procent) en de meest gevraagde functie Engineer (-4 procent). Erik-Jan Monshouwer: "Aangezien de aantallen vacatures van Projectmanagers en Ontwikkelaars toenemen, lijkt het er op dat organisaties weer meer softwareontwikkelingstrajecten opstarten. We verwachten dan ook dat de Analisten- en Testersfuncties binnenkort weer meer gevraagd gaan worden, omdat zij later in deze trajecten worden betrokken." 

Stijging vraag in industrie, energie en telecom zet niet door

De daling van het aantal vacatures is te zien in alle branches, waarvan die in de Overheid, niet onverwacht, het grootst is. De flinke stijging in de branches Industrie en Energie & Telecom van vorig jaar lijkt niet door te zetten. Begin vorig jaar trok de Zakelijke Dienstverlening nog aan, dat zien we nu stabiliseren. 

ICT nog steeds koploper

Erik-Jan Monshouwer: "De vraag naar technisch specialisten in de ICT is nog steeds het grootst. Vooral de ontwikkelfuncties zetten door in groei. Aan de ervaren specialist moet getrokken worden, terwijl zich aan de aanbodkant op andere functies voldoende kandidaten aanbieden. Één groep heeft het momenteel extra moeilijk: dat zijn de generalistische managers die vanuit de ICT in de goede tijden als coach aan het werk zijn gegaan. Deze groep heeft nagelaten om de ICT-kennis up-to-date te houden. Ze zoeken nu opdrachten in "de ICT" en hebben door de opgelopen achterstand nu vrijwel geen kansen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer