Payper: ‘Borstlap maakt payroll onmogelijk’

0

De Commissie Regulering en Werk (Commissie Borstlap) slaat de plank mis in langverwacht eindrapport over de arbeidsmarkt. “De aanbeveling vanuit Commissie Borstlap is ongeloofwaardig en incompleet.”

Dat stelt Edwin Schaap CEO van payroll-, backoffice en HR-dienstverlener Payper.

Payper staat positief tegenover de WAB. ‘Met de komst van deze wet is payrolling eindelijk duidelijk opgenomen en verwoord. Een stap in de goede richting wat payroll betreft.’ Payroll biedt werkgevers de mogelijkheid om alles omtrent het werkgeverschap uit handen te geven. Met de WAB kan dat volledig volgens dezelfde regels en voorwaarden als een medewerker die bij de werkgever rechtstreeks in dienst is, zo stelt Payper.

Volgens Schaap zijn de aanbevelingen van de Commissie Borstlap dan ook ‘onbegrijpelijk’. “De commissie wil dit (payroll, red.) nu onmogelijk maken en slaat daarmee de plank compleet mis. Payroll is een ideale oplossing voor ondernemers die liever met hun vak bezig zijn dan met de tijdrovende administratie en lastige wetgeving.”

Geen verbeteringen arbeidsmarkt

Volgens Payper zullen de aanbevelingen van Borstlap niet tot kwalitatieve verbeteringen van de arbeidsmarkt leiden, en wel om drie redenen:

  1. Met het advies van de commissie wordt het makkelijker om van een medewerker af te komen met als doel het stimuleren van vaste banen. ‘Een omgekeerde wereld. Het beter faciliteren en ondersteunen van de werkgever en werknemer draagt juist bij aan vaste banen. En dat is nu juist waar een payrollbedrijf in is gespecialiseerd’.
  2. Flexibel werken slecht voor de economie? Nederland heeft juist aan dit model haar economische groei te danken. Het zal nooit zo zijn dat werkgevers hun ambities en groei waar kunnen maken door iedereen vaste banen te geven.
  3. Om als bedrijf wendbaar en toekomstbestendig te zijn en blijven zijn twee dingen zijn hierin onontbeerlijk:
    a. focus op de core-business, WAB heeft het werkgeverschap nog complexer gemaakt. Payroller dragen er aan bij dat een bedrijf zijn focus kan behouden en daarmee de continuïteit beter kan garanderen en daarmee dus de zekerheid op werk toeneemt.
    b. wendbaarheid als bedrijf. Daar past een personeelsbestand van volledig vaste werknemers niet bij. En als de overheid dan bedenkt dat de oplossing zou zijn ontslag nog gemakkelijker te maken, lijkt dat ons een volledig verkeerd signaal naar werkend Nederland. De overheid zou moeten staan voor haar zorgplicht

Bron: Payper

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer