Geen payrolling meer door Borstlap

1

Als het aan de Commissie Borstlap ligt, komt er een verbod op payrolling. Er is in hun ogen een ‘wildgroei’ aan soorten van arbeidscontracten en het verbieden van ‘payroll-constructies’ zou dit probleem moeten helpen oplossen.

Vraag is natuurlijk voor welke partij dit een voordeel oplevert en waar nu eigenlijk een probleem ligt? Als er namelijk geen probleem is hoeven we niets op te lossen, zo stelt Henk Geurtsen van Experts in Flex.

Werknemer

In de kern is een payrollovereenkomst sinds de invoering van de WAB feitelijk gelijk aan een ‘gewone’ arbeidsovereenkomst. De ketenregeling moet worden toegepast (drie contracten in drie jaar) en alle arbeidsvoorwaarden moeten minimaal gelijk zijn aan de arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn bij de opdrachtgever. Payrolling is sinds 1 januari 2020 dus niet ‘flexer’ dan een gewone arbeidsovereenkomst.
Voordeel voor de werknemer als payrolling wordt afgeschaft: géén

Payrollbedrijf

Het payrollbedrijf is gespecialiseerd in de ingewikkelde wet- en regelgeving waar elke werkgever mee te maken heeft en kan door grote volumes veel makkelijker de financiële risico’s van arbeidsconflicten, ziekte en leegloop spreiden dan een individuele en vooral kleinere werkgever.
Voordeel voor het payrollbedrijf als payrolling wordt afgeschaft: géén

Opdrachtgever

De opdrachtgever heeft nu de mogelijkheid om niet zelf alle sores en risico’s op zijn schouders te nemen door het uitbesteden van het werkgeverschap aan een payrollbedrijf. Daarnaast ondersteunen payrollbedrijven vaak met andere HR-taken, zoals opleiding, huisvesting van arbeidsmigranten en de planning.
Voordeel voor de opdrachtgever als payrolling wordt afgeschaft: géén

MKB-bedrijven grote verliezers

Nederland kent circa 1,8 miljoen MKB-bedrijven. Een groot deel hiervan zijn bedrijven die enkele personeelsleden aan het werk hebben. Het zelf in dienst hebben van een klein aantal werknemers brengt veel rompslomp en risico’s met zich mee, ook omdat deze ondernemers vaak minder goed op de hoogte zijn van alle regeltjes rondom het in dienst hebben van personeel. De gemiddelde MKB-ondernemer is graag bezig met zijn vak en niet met cijfertjes en moeilijke regels. Het uitbesteden van het werkgeverschap aan een payrollbedrijf is voor die ondernemers een perfecte oplossing.

Borstlap wil hen dat onmogelijk maken. Het is een veelgehoorde klacht binnen de MKB-bedrijven dat ze veel tijd kwijt zijn aan administratie en regelgeving. Het credo ‘U het personeel, wij de problemen’ gaat niet meer op. De MKB-ondernemers in Nederland krijgen er dus nog meer kopzorgen bij, met dank aan Borstlap.

Dit is een bijdrage van Henk Geurtsen (Experts in Flex)

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. De spijker op de kop Henk.
    Het lijkt er op dat Borstlap ruim een jaar achterloopt en de WAB-wetgeving nog niet op het netvlies heeft.
    Ik had er meer van verwacht maar het is toch weer oude wijn in nieuwe zakken.
    Politiek en vakbonden benaderen de vraagstelling naar mijn mening veel te simplistisch.
    Onzekerheid bij werknemers komt vooral voort uit een gebrek aan “employability”. Er is een grote groep mensen die te laag zijn opgeleid of in een richting waarvoor geen vraag (meer) is op de arbeidsmarkt.
    Nieuwe werkgelegenheid komt daarnaast vooral vanuit kleine maar groeiende ondernemingen die ook nog niet zo kapitaalkrachtig zijn dat ze de hoge risico’s van werkgeversverplichtingen kunnen dragen.

Reageer