Samenwerking tussen uitzender en UWV kan zo simpel zijn

1

Publiek-private samenwerking is meer uitzondering dan regel, maar er zijn ook geslaagde voorbeelden, zoals de werving bij VDL Nedcar. Ook Manpower en Olympia kennen succesverhalen. Zeker nu de samenwerking tussen UWV en uitzendbranche niet alleen landelijk, maar ook in de regio structureel vorm krijgt.

Adriana Stel (Doorzaam)
Adriana Stel (Doorzaam)

Het klinkt zo simpel. Uitzenders hebben de banen en UWV de kandidaten. Samen optrekken lijkt dan een logische optelsom, maar het gebeurt op structurele basis in de praktijk nog weinig. Toch zijn er ook enkele geslaagde voorbeelden. Zoals vorig jaar, toen tijdens de eerste coronagolf de nood aan de man was op Schiphol. Tienduizenden uitzendkrachten werden naar huis gestuurd, blikt Adriana Stel terug. Stel, directeur van Stichting Doorzaam, kwam samen met Francien David, directeur van luchtvaartcommunity Schiphol, in actie. “We zijn het vervolgens gewoon gaan regelen. Francien verzamelde de werkgevers. Doorzaam regelde scholingsvouchers. De uitzenders zijn uitzendkrachten gaan nabellen om de vraagkant te inventariseren. Het House of Skills kwam erbij – een Amsterdams samenwerkingsverband van gemeenten, UWV, onderwijs, werkgevers en werknemers – voor loopbaanbegeleiding. Vervolgens kreeg iedereen een passend aanbod. Zo simpel kan het zijn.”

PPS-platform regionaal

Samenwerkingen als deze zijn vooralsnog meer uitzondering dan regel. Vooral op regionaal niveau is het speelveld complex en weten de vele spelers elkaar niet altijd te vinden. Als het aan Sven van Brakel ligt, gaat dat de komende tijd veranderen. Van Brakel is namens het UWV adviseur Publiek Private Samenwerking bij Servicepunt Flex, de schakel tussen UWV, gemeenten en de uitzendsector.
Op landelijk niveau werken UWV en uitzenders al langer samen in een zogeheten PPSplatform – publiek-private samenwerking. Daarin kwam de vraag op hoe die samenwerking ook op regionaal niveau kon worden vormgegeven. Van Brakel formeerde een werkgroep die een blauwdruk schreef. Het is een schets, benadrukt Van Brakel, een handreiking om te komen tot vaste overlegmomenten in de regio. De bedoeling is dat de partijen elkaar met regelmaat ontmoeten en dat de inspanningen over en weer niet vrijblijvend zijn. “Als een uitzender bijvoorbeeld een vraag heeft over een scholingstraject, verplicht UWV zich om met een reactie te komen.”
Maar voor het overige is de invulling helemaal vrij. Geen targets, geen vaste agendapunten. Er mag vooral niet het gevoel overheersen dat iets wordt opgelegd. Want dat werkt niet”, is de ervaring van Van Brakel.

Élke  kandidaat is een geschikte kandidaat.
Dirco Dekker (Manpower)

Manpower: samenwerking in Den Bosch

Dirco Dekker van Manpower ziet een belangrijk pluspunt van de platforms. “Als uitzendbranche kunnen we gezamenlijk UWV overtuigen van het belang van tijdelijk werk, ook als dat in eerste instantie wat korter is. Waar het om gaat is dat mensen aan het werk blijven. Vanuit werk blijven ze relevant. Ze leren nieuwe vaardigheden, laten zien wat ze kunnen en worden doorbemiddeld naar een andere baan. Dát gesprek hoef je in een platform niet elke keer weer opnieuw te voeren.”
Hij geeft een voorbeeld van een geslaagde samenwerking uit Den Bosch. Manpower kreeg een grote aanvraag voor de kerst- en nieuwjaarperiode. UWV kon ons helpen aan extra kandidaten. Dat was weliswaar een korte opdracht. Maar we leren de kandidaten kennen. Als we weten hoe iemand functioneert, is het voor ons makkelijk om hem door te kunnen plaatsen. Dat helpt de kandidaat, het helpt het UWV en het helpt ons.

Olympia: ‘succesverhalen delen’

“De aansluiting bij een platform is niet verplicht. Het is een kwestie van onze branchegenoten inspireren en verleiden om aan te haken”, zegt Joop de Boer, accountmanager Werkvertrouwen bij Olympia, die ook meeschreef aan de  blauwdruk. “We gaan de succesvolle verhalen delen. We geven ruchtbaarheid aan de platforms, bijvoorbeeld door erover te schrijven in de nieuwsbrieven van de brancheverenigingen.”
Regio’s zullen bij elkaar ook de kunst afkijken, verwacht De Boer. “In de regio Noordoost-Brabant is recent een platform opgezet. Uitzenders en UWV zitten daar elke zes weken bij elkaar, ze delen vacatures. Zij hebben contact gezocht met hun Limburgse vakgenoten, om ervaringen uit te wisselen. Op die manier moeten er overal in het land vuurtjes gaan branden. Dat werkgevers denken hé, wat een fantastisch platform, daarbij wil ik aanhaken. We hopen in die samenwerking ook veel creativiteit aan te boren.” Want goede contacten met UWV betalen zich uit, weet De Boer inmiddels uit eigen ervaring. “Vorig jaar zocht de GGD met spoed medewerkers vanwege corona. Dankzij onze goede contacten met UWV in Utrecht hadden we binnen twee weken tweehonderd contacten voor de Covid-lijn.”

Klik hier om het hele artikel te lezen..

 

Dit is een bewerkte, ingekorte versie van het artikel, geschreven door Annet Maseland, dat in de juni-editie van Flexmarkt is gepubliceerd. Het Flexmarkt magazine is digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:

✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Een mooi succesverhaal, maar dat is lang niet altijd zo. Mijn ervaring is dat het UWV uiterst ambtelijk werkt. Het ligt echt aan de intrinsieke motivatie van de betreffende coach/manager of er een goede samenwerking op poten wordt gezet. Het verhaal van Manpower komt ook heel erg bij de kern; vanuit tijdelijk door naar vast.. UWV zet veelal in op duurzaamheid en financiële onafhankelijk. Je moet ergens beginnen….

Reageer