Werkgevers willen in 2030 ander business model en meer flex

0

Een op de zes zakelijke beslissers vindt dat het bestaande business model door de verregaande digitalisering op de schop moet. Ook ziet een grote groep ondernemers graag een meer flexibel personeelsbestand.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Slim Nederland in 2030’ door Motivaction in opdracht van Eurofiber, een leverancier van digitale infrastructuur.

Businessmodel omgooien
Uit het onderzoek rollen enkele opvallende cijfers. Zo stelt bijna een op de zes (59%) van de zakelijke beslissers dat zij het verdienmodel willen omgooien vanwege de digitalisering. Overigens ambieert ‘slechts’ een derde van de managers dat technologische ontwikkelingen het werk volledig verandert.
Ongeveer de helft van de zakelijke beslissers (47%) streeft naar databeheeroptimalisatie om het business model te ondersteunen. In 2030 moet volgens de meeste zakelijke beslissers (71%) bedrijfsdata en –software in de cloud staan.

Kwart kiest voor zzp-schap
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat twee op de drie werkenden heeft het liefst ook over 15 jaar nog een vaste baan bij een werkgever. Ongeveer een op de vier werkenden wil in 2030 wel zelfstandig (zp’er) zijn.

Meer flexkrachten
Werkgevers zijn opvallend positief over verdere flexibilisering van arbeid. Voor 58 procent van de werkgevers geldt dat zij het liefst vasthouden aan een personeelsbestand met voornamelijk  medewerkers in vaste dienst zijn. Ongeveer een kwart (23%) ziet in 2030 als meest geschikte scenario dat de meeste medewerkers in vaste dienst zijn bij hen, maar dat zij deze medewerkers (via een planningsassistent) delen met andere werkgevers. Een op de vijf werkgevers ziet echter het liefst het personeelsbestand in 2030 bestaan uit voornamelijk flexkrachten, die voor verschillende werkgevers (kunnen) werken. Dat betekent dat 20% van de bedrijven in de toekomst het liefst met een grote flexibele schil (en een kleinere kern van vaste krachten) zou willen werken.


Bron: Eurofiber

 

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer