CNV-onderzoek: helft uitzendkrachten verliest werk

1

Door de coronacrisis heeft bijna de helft van de uitzendkrachten (49%) geen of nauwelijks werk meer.

Dat meldt vakbond CNV op basis van eigen onderzoek onder 500 uitzendkrachten, uitgevoerd door Maurice de Hond.
Ook de uitzendkrachten die nog wel aan het werk zijn worden volgens CNV geraakt door de coronacrisis. Ongeveer de helft (49%) wordt naar eigen zeggen ‘fors minder betaald’ omdat er minder werk is. Een groot deel van de uitzendkrachten (40%) zegt zich zorgen te maken dat zij binnenkort hun baan verliezen.

CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt de cijfers ‘zeer schokkend’. Hij trekt op basis van de uitkomsten de conclusie dat 137.000 uitzendkrachten in de afgelopen weken hun baan verloren. Fortuin haalt uit naar werkgevers die volgens hem ‘massaal hun uitzendkrachten de laan uitgestuurd hebben’. “Schandalig” noemt Fortuin dit omdat de ‘overheid werkgevers steunt met miljarden om uitzendkrachten in dienst te houden’, doelend op de NOW-regeling.

ABU: wacht op feiten

In een eerste reactie laat de ABU weten dat de branche-organisatie zeer binnenkort met eigen cijfers komt over de gevolgen van de coronacrisis voor uitzendkrachten. De brancheorganisatie wil dit zorgvuldig in kaart brengen, gebaseerd op feiten. De ABU wijst erop dat in het CNV-onderzoek gevraagd is naar verwachtingen.

Gisteren maakte marktleider Randstad overigens bekend een beroep te doen op de NOW-regeling voor haar uitzendkrachten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Beste Heer fortuin,

    De werkgevers krijgen geen NOW subsidie over de uitzendkrachten dan krijgen de uitzendbureaus. hoe kan je de opdrachtgevers dit dan verwijten?

Reageer