Drastische daling aantal vaste contracten

0

In 2011 kregen ongeveer tweeduizend nieuwe personeelsleden een vast contract. Dat is maar liefst 97 procent minder dan in het jaar daarvoor, zo meldt de website van het NRC Handelsblad op basis van UWV-cijfers. Een enorme daling in het aantal vaste contracten.

Terwijl in 2010 nog 83.000 mensen een vast contract kregen, was er in 2011 nog slechts sprake van 2000 ‘gelukkigen’. Volgens het NRC kan ook het UWV, behalve de onzekerheid op de arbeidsmarkt, er niet helemaal de vinger opleggen waarom deze daling zo sterk is. 

De krant baseert zich op de cijfers uit de jaarlijkse rapportage van het UWV. Hieruit blijkt ook dat langdurige aanstellingen amper nog eindigen in een contract voor onbepaalde tijd. Tachtig procent van de langdurige tijdelijke contracten gaat niet over in een contract voor onbepaalde tijd. Degenen die lastig inwisselbaar zijn vanwege specifieke kennis of kunden, maken wel nog kans op een vast contract.

Populaire contracten

De contracten die nu vaak worden aangeboden aan een werknemer, zijn tijdelijke contracten van meer dan een jaar. Van die contracten zijn er in 2011 368.000 verstrekt zijn, tegen 227.000 in 2010. Ook wordt vaker een reeks tijdelijke contracten op jaarbasis aangeboden. 
 

Tijdelijk contract verdringt vast contract

Ook het Sociaal Cultureel Planbureau maakte in februari 2012 melding van het feit dat het tijdelijk contract het vaste contract verdringt. Werknemers met een tijdelijk contract van meer dan een jaar worden vaker dan vroeger vervangen, als ze de organisatie verlaten, zo meldde het SCP vorige maand. In de periode van 1994 tot en met 1996 gebeurde dat nog niet met de helft van die werknemers, maar in 2008 was dat gestegen tot bij 80 procent. "Werkgevers lijken langdurige tijdelijke contracten steeds vaker in te zetten voor vast werk. Zo zorgen ze voor flexibiliteit in hun personeelsbestand, zoals ze dat bijvoorbeeld ook doen door het inzetten van uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel,” aldus de onderzoekers van het SCP.


Lees ook:
Tijdelijk contract verdringt vast contract
Vakbond schrikt van cijfers arbeidsmarkttransities uitzendkrachten

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer