Eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden niet toegestaan

0

Bedrijfsauto wordt ingenomen wegens harmonisatie
arbeidsvoorwaarden.

Een werknemer rijdt sinds ruim 15 jaar in een bedrijfsauto en ontvangt een vergoeding voor telefoonkosten. Bij de overname van het bedrijf waar hij werkt, enkele jaren geleden, heeft de nieuwe werkgever aan de werknemer laten weten dat hij alle opgebouwde rechten ten aanzien van zijn primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zal respecteren. Enige tijd later vindt bij de nieuwe werkgever een harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden plaats en ontvangt de werknemer de mededeling dat hij niet langer in aanmerking komt voor een bedrijfsauto en telefoonkostenvergoeding. De werknemer is het daarmee niet eens. Onder protest levert hij de auto in. Vervolgens stapt hij naar de rechter.
 
De beslissing
In de arbeidsovereenkomst ontbreekt een beding dat de werkgever eenzijdig de arbeidsvoorwaarden kan wijzigen als daartoe een bedrijfsgerelateerde noodzaak bestaat. Hoewel de werkgever beweert dat de OR en alle andere werknemers met de nieuwe maatregel hebben ingestemd, is de rechter van mening dat aanpassing van de arbeidsvoorwaarden uitsluitend mogelijk is met instemming van beide contractspartijen. Bovendien heeft de werkgever de bedrijfseconomische noodzaak van de maatregel niet kunnen aantonen. Nu de werknemer niet heeft ingestemd met de wijziging is deze niet toegestaan, en dient de werkgever de werknemer financieel te compenseren voor het ontnemen van de auto.
Kantonrechter ’s-Hertogenbosch 11 november 2004, Jurisprudentie Arbeidsrecht 2005, nr. 3.
 
Commentaar
Het is verstandig in een arbeidsovereenkomst op te nemen dat de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig kan wijzigen indien bedrijfsbelangen dat noodzakelijk maken. Zonder een dergelijk beding kan slechts in uitzonderlijke gevallen het arbeidsvoorwaardenpakket worden aangepast.
 
 
Bron: mr J.M. Caro, Advocatenkantoor Werk & Wet
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer