Fasensysteem ABU / NBBU

0

De brancheorganisaties ABU en NBBU hanteren verschillende fasensystemen.

Fasensysteem ABU

Fase A: basiscontract met uitzendbeding. In deze fase kunnen oneindig veel contracten worden aangegaan binnen de termijn van 78 weken.

Fase A: alternatief: contract zonder uitzendbeding. Als de opdrachtgever in fase A aan een uitzendkracht méér zekerheid wil bieden, is dat mogelijk. In dat geval sluit het uitzendbureau een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd af zonder uitzendbeding. Met het bedrijf sluit het uitzendbureau dan een opdrachtovereenkomst af voor diezelfde tijd.

Fase B: contract voor bepaalde tijd. In fase B geldt een arbeidscontract voor bepaalde tijd. Dit contract kan door het uitzendbureau niet zomaar tussentijds worden opgezegd. In fase B kunnen maximaal 8 contracten afgesloten worden in een periode van 2 jaren.

Fase C: contract voor onbepaalde tijd. In deze fase ga je met het uitzendbureau een arbeidsovereenkomst
(Bron: ABU)

Fasensysteem NBBU

De basis voor de rechtspositie van uitzendkrachten wordt gevormd door het fasensysteem. Dit systeem beslaat een periode van drieëneenhalf jaar. In die tijd is er sprake van flexibele uitzendovereenkomsten. Daarna kan eventueel een dienstverband voor onbepaalde tijd aan de orde komen.

Fase 1 telt 26 gewerkte weken: uitzendovereenkomsten met uitzendbeding.

Fase 2 telt 104 gewerkte weken: uitzendovereenkomsten met uitzendbeding.
In fase 1 en 2 is het uitzendbeding van toepassing. Het verschil tussen deze fasen is dat in fase twee de pensioensopbouw begint.

Fase 3 telt 52 weken: uitzendovereenkomsten voor bepaalde tijd.
In deze fase worden (maximaal vier) uitzendovereenkomsten voor bepaalde tijde aangegaan. Gedurende deze uitzendovereenkomsten heeft het uitzendbureau een loondoorbetalingsverplichting bij ziekte, een oficiële feestdag of wegvallen van uitzendwerk.

Fase 4 : uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd.

(Bron: NBBU)

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer