Groepsdetachering biedt kansen voor werkplaatsen

0

Groepsdetachering biedt kansen om mensen met een beperking op grotere schaal aan het werk te helpen bij reguliere werkgevers. Dit stelt Cedris-voorzitter Job Cohen naar aanleiding van de jaarcijfers van de brancheorganisatie, waaruit blijkt dat een groot deel van deze werknemers via groepsdetachering aan de slag zijn.

Via sociale werkplaatsen (SW-bedrijven) werkten in 2012 34.500 mensen met een beperking bij gewone werkgevers, daarvan waren 11.300 personen via een groepsdetachering ingezet. Bij een groepsdetachering gaan de medewerkers aan de slag bij een gewoon bedrijf, maar regelt het SW-bedrijf de begeleiding en personele bezetting. Ook zorgt het SW-bedrijf voor de administratieve rompslomp. De werkgever betaalt een vergoeding die afhangt van de productiviteit van de medewerkers. Ondanks de crisis hebben SW-bedrijven in 2012 1500 man extra bij gewone werkgevers geplaatst, tweederde daarvan in een groepsdetachering, zo blijkt uit het rapport van Cedris.

Volgens Cedris-voorzitter Job Cohen liggen hier kansen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op grotere schaal aan de slag te helpen bij gewone werkgevers. ‘Precies zoals met de nieuwe Participatiewet wordt beoogd. Met een groepsdetachering neemt het SW-bedrijf de zorgen en risico’s weg die werkgevers ervaren als ze met deze doelgroep willen werken. Dan gaat het om vervanging bij ziekte en vakantie, professionele begeleiding op de werkvloer, maar ook door mee te denken hoe je een werkproces geschikt kan maken voor mensen met een beperking. Door zo’n totaalpakket aan te bieden, wordt het voor een werkgever interessant om met deze doelgroep te werken.’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer