Malafide uitzenders voor 90 miljoen beboet

0

De Inspectie SZW, belastingdienst en de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) hebben het afgelopen jaar gezamenlijk voor meer dan 90 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd aan malafide uitzendbureaus. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer in een brief over de aanpak van malafide uitzendbureaus.

De betreffende bedrijven hebben zich onder meer schuldig gemaakt aan onderbetaling en het aan het werk zetten van illegalen. De komende wil minister Asscher de malafide uitzendondernemingen nog harder aanpakken. Zo wil hij ook de leidinggevenden van de betreffende bureaus beboeten om te voorkomen dat boetes worden ontlopen door een uitzendbureau failliet te laten gaan. Verder kunnen leidinggevenden een bestuursverbod van de rechter krijgen, zodat zij hun frauduleuze praktijken niet met een nieuwe onderneming kunnen vervolgen. De belastingdienst en Inspectie SZW gaan ook malafide doorstarters aanpakken door eerder opgelegde boetes te verhalen op het ‘nieuwe’ uitzendbureau van een foute uitzendondernemer. Verder wordt bij herhaalde overtreding sneller faillissement aangevraagd voor een uitzendbureau en wil de minister inspectiegegevens openbaar maken om werknemers en ondernemers te waarschuwen voor foute uitzendbureaus, zo schrijft hij in zijn brief.

Ook de Kamer van Koophandel (KvK) speelt een rol bij het aanpakken van malafiditeit in de uitzendbranche. In 2012 hief de KvK al vierduizend ondernemingen op waarbij sprake was van een juridische huls zonder bedrijfsactiviteit, om zo te voorkomen dat deze gebruikt zouden worden voor malafide praktijken. In 2013 is de KvK voornemens een zelfde aantal van dit soort bedrijven uitschrijven.

Het Interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus, een samenwerking tussen brancheorganisaties ABU en NBBU, Inspectie SZW, belastingdienst en UWV, is sinds medio 2012 zestig onderzoeken gestart naar 95 uitzendbureaus en 181 inlenende bedrijven. Het interventieteam blijft ook in 2014 operationeel. Bij het meldpunt Aanpak Malafide Uitzendbureaus, dat in maart 2012 werd gelanceerd, zijn inmiddels ruim 1100 meldingen binnengekomen. Bijna 65 procent van deze meldingen is onderzocht of in onderzoek.

Voor de aanpak van malafide uitzendbureaus werken Inspectie SZW en belastingdienst samen met verschillende partijen zoals UWV, IND, SNCU, SNA, werkgevers- en werknemersorganisaties, gemeenten, het pensioenfonds van de uitzendbranche (StiPP) en de brancheorganisaties. Minister Asscher heeft ook afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije over het uitwisselen van gegevens om ook op die manier malafide uitzendbureaus aan te kunnen pakken.

Daarnaast wordt het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA) verder verbeterd en controleert de SNA het keurmerk intensiever. In 2012 is bij 386 ondernemingen het keurmerk ingetrokken. In 2013 gebeurde dat tot 1 september bij 375 ondernemingen. Ook het aantal gecertificeerde ondernemingen is stijgende. Waren dat begin 2012 nog 2.699, per 1 september zijn dat er 3.540, een stijging van ruim 30 procent.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer