‘Grote verschillen in premies nieuwe WGA’

0

Vanwege de nieuwe regelgeving voor de WGA in 2017 sturen verzekeraars nu de eerste offertes van WGA-verzekeringen naar hun klanten. Uit een vergelijking van die offertes blijkt dat in de premies grote verschillen kunnen voorkomen. Dat vraagt, zeker ook bij uitzenders, om een goed marktonderzoek.

Werkgevers moeten per 1 januari 2017 kiezen voor publieke verzekering of het eigenrisicodragerschap voor hun totale WGA-lasten voor vast en tijdelijk personeel. Door de samenvoeging van WGA-vast en WGA-flex per 1 januari 2017 kunnen premie-effecten ontstaan. De hogere maximumpremie voor de WGA-flex die voor de uitzendsector was vastgesteld onder de Wet BeZaVa (de modernisering van de Ziektewet) geldt per 1 januari niet meer. Wie eigenrisicodrager wil zijn of blijven moet vóór 1 oktober 2016 een schriftelijke garantie aan de Belastingdienst overleggen.

Grondige studie

Mede vanwege de veranderende regelgeving vraagt het verzekeren van het eigen risico bij arbeidsongeschiktheid van werknemers om een grondige studie van meerdere offertes, zegt adviesbureau Mercer. De verschillen, en de mogelijke voor- en nadelen daarbij, kunnen oplopen tot meer dan een ton.

Blijven zitten waar ze zitten

Bart Brenninkmeijer van Mercer zegt te zien dat lang niet alle bedrijven de markt onderzoeken, maar ervoor kiezen om te blijven zitten waar ze zitten. ‘Als ik de eerste offertes bij onze eigen klanten analyseer, zie ik dat de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste offerte met de regelmaat van de klok 200% of meer bedragen. Voor één onderneming met bijna 200 werknemers  bedroeg het verschil in premiestelling meer dan 90.000 euro.’ Een indicatie van de UWV-premie is volgens Brenninkmeijer ook een belangrijk onderdeel voor een onderneming om een goede beslissing te nemen.

Herinneren

Deze adviezen lijken misschien een open deur, toch moeten veel bedrijven eraan herinnerd worden, stelt Mercer. Brenninkmeijer: ‘Dit is schrijnend in het licht van de grote veranderingen die er op stapel staan door de samenvoeging van de WGA vast en flex. In april hebben we een onderzoek gedaan onder HR-managers van grote bedrijven. Toen was liefst bijna een derde niet op de hoogte van de nieuwe regels. We zien daar gelukkig wel verandering in komen.’

‘Extreem streng’ geworden

Een complicerende factor is volgens Mercer dat verzekeraars ‘extreem streng’ zijn geworden in het beoordelen van de aanvragen. ‘Er ís al tijdsdruk om het te regelen, maar er is ook nog eens nul ruimte voor fouten of ontbrekende gegevens. Dat komt doordat  verzekeraars voor het eerst een premie moeten afgeven voor de flexkrachten en in de afgelopen jaren flinke verliezen hebben geleden doordat het risico verkeerd was ingeschat.
Al met al is het voor bedrijven nu een race tegen de klok, zeker voor bedrijven die hun administratie en verzuimmanagement niet goed voor elkaar hebben,’ zegt Brenninkmeijer.

  • De nieuwe garantieverklaring voor het WGA-eigenrisicodragerschap is te downloaden bij de Belastingdienst.

Bronnen: Mercer, Belastingdienst

Lees ook:

Personeel en Salaris Vakdag 2016

De Personeel en Salaris Vakdag op 22 september in Utrecht is een praktische kennisdag voor met name salarisadministrateurs en HR-professionals met het actuele overzicht van de wet- en regelgeving. Waar moet je in het nieuwe jaar op letten en waar liggen accenten? Meer informatie en inschrijven >>>

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer