Kabinet wil gesprek over arbeidskansen oudere

0

De arbeidskansen voor 55-plussers, het naar een andere baan begeleiden van werklozen, opleiding en scholing zijn centrale thema’s in het overleg dat het kabinet de komende tijd wil voeren met vakbonden en werkgeversorganisaties. Minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken schrijven dat donderdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat het in gesprek wil met bonden en werkgevers over een sociale agenda. Duurzame inzetbaarheid van werknemers moet daarin wat Asscher en Klijnsma betreft een belangrijke plaats innemen.

Uit onderzoek blijkt dat in veel cao’s afspraken staan over de gezondheid of scholing van werknemers. Afspraken om hun mobiliteit te bevorderen – bijvoorbeeld via functiewisseling of het rouleren van taken – komen echter minder vaak voor.

In de brief verwijzen Asscher en Klijnsma naar de ambitie die de sociale partners eerder hebben geformuleerd over de arbeidsmarktpositie van ouderen. In 2020 moet het net zo normaal zijn dat 55-plussers een baan hebben als dat bij mensen onder de 55 het geval is. Ze constateren het nog de nodige inspanning zal vergen om dit doel te bereiken.

Uit cijfers van uitvoeringsinstantie UWV bleek woensdag nog dat werknemers van boven de 55 moeilijk aan de slag komen als ze hun baan verliezen. Na een jaar heeft ruim de helft nog geen ander werk.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer