Nederlandse lonen bij de hoogste in de wereld

2

De lonen in Nederland behoren tot de hoogste in de wereld. Dat geldt niet alleen voor wat werknemers bruto aan salaris krijgen, maar ook voor wat na aftrek van belastingen en premies netto overblijft.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard in 2011 in 23 landen.
 
De lonen in West-Europa zijn relatief hoog ten opzichte van andere werelddelen, maar Nederland loopt daarbinnen ook nog op kop met landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Pauline Osse van Loonwijzer is het een beetje stuivertje wisselen tussen deze landen. Buiten Europa springt Zuid-Afrika volgens haar eruit met relatief hoge lonen. 

Big Macs 

Loonwijzer doet in 65 landen onderzoek naar lonen en arbeidsvoorwaarden. Voor een goede internationale vergelijking wordt in dollars gerekend. Om de koopkracht in te schatten, wordt ook gekeken hoeveel Big Macs iemand van zijn uurloon kan kopen in eigen land. De Nederlandse leidinggevende kan 4 grote hamburgers bij de McDonald’s kopen van zijn uurloon en zijn Britse collega 4,8 Big Macs. 

Nederlandse leidinggevende

Zo verdient in het onderzoek een Nederlandse leidinggevende met gemiddeld 26,10 dollar bruto per uur het meest. Zijn Britse collega staat met 24,50 dollar (19,15 euro) op de tweede plaats. Maar netto houdt de Brit net iets meer over (17 dollar) en staat de Nederlander op de tweede plaats (16,20 dollar). Een Zuid-Afrikaanse leidinggevende komt buiten Europa het meest in de buurt met een bruto uurloon van 22,90 dollar en netto 16,10 dollar. Daarvoor kan hij of zij 4,4 Big Macs kopen. 

Administratieve medewerkers 

Administratieve medewerkers in Nederland verdienen gemiddeld bruto 16,90 dollar per uur en 11,80 dollar netto. Zij scoren daarmee als tweede. Op nummer 1 staan hun Duitse collega’s met bruto 17,30 dollar per uur, maar netto zakken zij naar de tweede plaats met 11,30 dollar. Ook kan de Nederlander net iets meer Big Macs kopen: 3 tegen 2,7 hamburgers voor de Duitser. 

Administratieve krachten in Pakistan zijn met een bruto/netto uurloon van 1,60 dollar het minst bedeeld. Zij kunnen nog geen hele Big Mac (0,3) kopen. Binnen Europa bungelen Hongaarse en Russische administratieve medewerkers onderaan. In Hongarije verdienen zij 7 dollar (5,47 euro) bruto per uur en 4,60 dollar netto, waarvan ze 0,9 hamburgers kunnen kopen. In Rusland houden ze van 6,20 dollar bruto meer over met 5,30 netto en 1,6 Big Macs.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Een onderzoek waar niet met andere factoren rekening gehouden. Dat ze ook rekening houden met wat alles kost. Zelfs als je op de prijzen let en geen gekke dingen doet is je salaris op.

Reageer