Ontslag op staande voet tijdens ziekte

0

Een arbeidsongeschikte werknemer kan geen passend rugsparend werk voor zijn werkgever uitvoeren, maar kan wel vrachtwagens lossen en vechten in een kroeg.

De feiten

Een werknemer is inmiddels een jaar arbeidsongeschikt als de bedrijfsarts van mening is dat hij aangepaste lichte werkzaamheden kan verrichten. Na één middag meldt de werknemer dat het werk te belastend is voor zijn rug. Hij zegt dat hij alleen nog maar in bed kan liggen. In deze periode van bedrust is hij gesignaleerd terwijl hij bij een ander bedrijf een vrachtwagen loste. Navraag maakt duidelijk dat hij voor dit bedrijf 15 tot 20 keer een vrachtwagen heeft gelost. De werknemer kwalificeert dit werk als incidentele vriendendienst. De werkgever denkt daar anders over, temeer daar de werknemer in deze periode ook nog betrokken is geweest bij een vechtpartij in een cafe. Hij verleent ontslag op staande voet.

De beslissing

De kantonrechter overweegt dat de arbeidsovereenkomst het verrichten van nevenwerkzaamheden niet verbiedt In beginsel zijn de nevenwerkzaamheden niet ongeoorloofd. Echter, nu de werknemer voor zijn werkgever wegens arbeidsongeschiktheid geen rugbelastend werk kan verrichten, is het meer dan eens lossen van een vrachtwagen voldoende aanleiding om aan te nemen dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. Daarbij speelt ook de cafe-ruzie een rol, alsmede het feit dat de werknemer stelt dat hij in deze periode volledige bedrust heeft moeten houden. De activiteiten die hij heeft verricht, zullen zijn rug niet ten goede zijn gekomen, waarmee hij zijn werkgever heeft benadeeld.

Commentaar

De werknemer heeft zeer onverstandig gehandeld door het passende werk bij zijn werkgever af te wijzen wegens te grote lichamelijke belasting, om vervolgens in zwaarder werk te gaan bijklussen.

mr J.M. Caro, Werk & Wet

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer