‘Overheid doet flexmarkt voor kleine taxibedrijven op slot’

0

De overheid maakt het kleinere taxibedrijven feitelijk onmogelijk om in de toekomst op flexibele basis personeel in te huren. Dat stelt Please Payroll.

 

Please Payroll schrijft dit naar aanleiding van het overheidsbesluit om de CAO Taxivervoer algemeen verbindend te verklaren.

Please Payroll is van mening dat de CAO Taxivervoer niet algemeen verbindend verklaard had mogen worden omdat dit leidt tot een te grote benadeling van de rechtmatige belangen van kleinere taxibedrijven. Deze moeten nu namelijk voldoen aan artikel 6.3 van de CAO Taxivervoer, op grond waarvan zij niet meer dan 15 procent van de bruto loonsom (CAO loonsom en kosten ingehuurd personeel) mogen aanwenden voor de inhuur van werknemers die niet vallen onder de CAO Taxivervoer.

Bij een onderneming met niet meer dan twee of drie werknemers wordt deze bovengrens van 15 procent van de bruto loonsom al overschreden als er slechts één werknemer wordt ingehuurd via een uitzendbureau of payrollorganisatie. Daarmee zit de flexmarkt voor deze ondernemingen feitelijk op slot.

Please-directeur Jan Franken:  Het gevolg is nu dat grote taxibedrijven een deel van het personeel via de reguliere bureaus kan inlenen, maar juist de kleine en meer kwetsbare taxiondernemingen achter het net vissen. Voor hen is het domweg onmogelijk om tijdelijk een werknemer in te huren bij ziekte of andere onvoorziene omstandigheden. Terwijl juist zij grote behoefte hebben aan flexibele oplossingen.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer