Payrollmedewerkers gemeente zijn ambtenaren

0

Payrollmedewerkers die werkzaamheden uitvoerden bij de gemeente Enschede, zijn in feite ambtenaar. De kantonrechter in Almelo heeft geoordeeld dat zij daarom niet zomaar ontslagen kunnen worden.

Dat meldt de Volkskrant.

Bij de gemeente Enschede werkte een trajectbegeleider op payrollbasis. Vanwege bezuinigingen wilde de gemeente van hem af. De kantonrechter heeft nu geoordeeld dat dat niet zomaar kan door de werkopdracht te beëindigen.

Volgens Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam kan de uitspraak verstrekkende gevolgen hebben. ‘Werkgevers kunnen door pensioenfondsen worden aangesproken om premies voor payrollers te betalen, of alsnog bij te dragen aan scholingsfondsen. Dit maakt het voor werkgevers – die steeds meer concurreren op arbeidskosten – minder aantrekkelijk om payrollers in te zetten,’ zo meldt hij aan de Volkskrant. Hij vindt de uitspraak van de rechter terecht, maar vraagt zich af hoe het nu verder moet. Volgens Verhulp zit de payrollmedewerker tussen wal en schip. ‘De payrollwerknemer kan ook niet in dienst van gemeente zijn, vanwege een oubollige bepaling in het wetboek,’ stelt Verhulp op Twitter.

FNV Bondgenoten wil naar aanleiding van de uitspraak meer payrollzaken aan de rechter voorleggen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer