Wat willen medewerkers in 2020?

0

Wat zijn de goede voornemens van de werkende Nederlander? Bijna vier op de tien willen in 2020 een cursus, training of opleiding volgen. En ruim 8% van de werkenden is vast van plan dit jaar een nieuwe baan te vinden.

Dat blijkt uit het onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank onder ruim duizend Nederlanders van 25 jaar en ouder die in loondienst werken.

Nieuwe kennis en vaardigheden

Het valt op dat het volgen van een cursus, training of opleiding niet bij een goed voornemen blijft. Ruim 80% acht de kans hoog tot zeer hoog dat ze hun voornemen voor 2020 ook feitelijk omzetten in nieuwe kennis en vaardigheden. “Het is goed om te zien dat mensen ervaren dat hun werk extra interessant wordt en nieuwe carrièrekansen dichterbij komen wanneer je jezelf blijft ontwikkelen”, zegt Jan Hein Rhebergen, commercieel directeur bij BeFrank.
Meer dan een kwart kiest voor een opleiding via het werk. Ruim een tiende wil in extra kennis en vaardigheden investeren buiten het werk om. Mannen en vrouwen hebben in gelijke verhouding dit voornemen.
Anders ligt dat bij de wens promotie te maken. Daarbij gaat 15% van de mannen voor een upgrade, tegen 9% van de vrouwen. Vrouwen scoren daarentegen net iets hoger dan mannen wat betreft wensen op het sociale vlak.

Lees ook: Vijf tips om uitzendkrachten te laten leren

Werktrends

Hoe ziet werkend Nederland zijn carrière in 2020? Gezonder leven op het werk (20%), minder overwerken (14,7%), vaker leuke dingen ondernemen met collega’s (14%) en een nieuwe baan vinden (8,3%) zijn wensen voor 2020. Was vorig jaar nog 11% van plan meerdere banen te combineren, voor 2020 is dat gezakt naar 5,4%. Opvallend is ook dat een vijfde van de ondervraagden van plan is gezonder te leven op het werk. Dit voornemen weegt zelfs iets zwaarder dan het krijgen van een salarisverhoging.

Thuiswerken

Ruim een derde van de ondervraagden (34%) werkte in 2019 deels thuis en wil dat ook in 2020 blijven doen. Tegenover 48% die daar niet over piekert. De overige 16% werkt nog niet thuis, maar zou dat wel heel graag willen. Binnen de groep van huishoudens met (tiener)kinderen, werkt maar liefst 47% deels thuis en wil dat ook zo houden in 2020. Ter vergelijking: bij eenpersoonshuishoudens werkt slechts 27% deels thuis. Echter, bij die groep leeft de wens dat in 2020 te veranderen het sterkst: 20% zou volgend jaar meerdere uren thuis willen werken.

Duurzaam ondernemen

Werknemers zijn voorstander van duurzaam ondernemen, zowel op sociaal, economisch als ecologisch gebied. De meerderheid (54%) vindt het belangrijk dat hun organisatie duurzaam is. Tegelijkertijd zegt nog altijd 21% daar geen waarde aan te hechten.
Opmerkelijk is overigens het hoge percentage dat antwoordt met ‘weet niet/geen mening’ zodra er ingezoomd wordt. Op de vraag: ‘Onze organisatie gaat in 2020 duurzame toepassingen doorvoeren, geeft 45% aan het niet te weten/geen mening te hebben.

Bron: PW.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer