Werkgevers willen geen ketenaansprakelijkheid

1

Werkgeversorganisatie komen in verweer tegen het kabinetsplan om de ketenaansprakelijkheid uit te breiden. Dat is ‘onwerkbaar’ en ‘verstrekkend’ volgens Bouwend Nederland en EVO (verladers).

Dat zeiden de ondernemersverenigingen vandaag in het FD. Zij laten weten achter de bestrijding van schijnconstructies te staan, maar zij zien de uitbreiding van de ketenaansprakelijkheid niet zitten.

Bestrijden schijnconstructies
Werkgeversorganisaties reageren hiermee op het plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid  om niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever aansprakelijk te stellen voor het betalen van het cao-loon.

Het wetsvoorstel, dat op dit moment wordt uitgewerkt, past in de Wet Aanpak Schijnconstructies, die in 2015 van kracht wordt. De minister wil hiermee het voor bedrijven onmogelijk maken dat werknemers via buitenlandse bedrijven werken zodat ze niet volgens de Nederlandse cao hoeven te worden betaald. Veel malafide uitzendorganisaties zouden gebruik maken van dergelijke schijnconstructies.

ABU: ‘een ramp’

Concreet houdt de ketenaansprakelijkheid in dat de opdrachtgever ook verantwoordelijk wordt voor het betalen van de juiste inlenersbeloning aan alle werknemers van onderaannemers die bij een opdracht zijn betrokken.  Niet alleen voor de eigen medewerkers, ook voor de ingehuurde krachten moet de opdrachtgever gaan toezien op naleving van de cao ‘Dat wordt een ramp. Er zijn 1.200 cao’s in Nederland. Als een opdrachtgever daar een deel van moet kennen en controleren is dat al moeilijk. De uitwerking daarvan gaat leiden tot enorme bureaucratie’, zegt Aart van der Gaag, de vorige vertrokken directeur van ABU.

Probleem voor uitzendorganisatie is ook dat een opdrachtgever inzicht zou moeten hebben in de bedrijfsvoering en marges van uitzendorganisatie om te kunnen nagaan of daarin het juiste loon voor de flexkracht is verwerkt. Dat zullen veel uitzendorganisatie niet wenselijk achten.

Werkgeversvereniging VNO-NCW is in gesprek met Sociale Zaken om het vrijwaren van de aansprakelijkheid anders te regelen.

 

Bron: FD

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. G.A. Zanting op

    Ik zie geen pobleem; fijn voor bonafide uitzendbureaus en prettig voor opdrachtgevers die het normaal vinden dat uitzendkrachten fasoenlijkbetaald krijgen.

Reageer