Werkvloer is verdeeld: digitalisering kans of bedreiging?

0

Een ruime meerderheid van werkenden (62%) ziet de toenemende invloed van technologie als een kans. Maar tegelijkertijd zegt de helft van de werkenden nog niet klaar te zijn voor de digitalisering van de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit de Werkmonitor van Randstad over het vierde kwartaal.

Werkenden zelf zijn positief gestemd over de invloed van technologie op hun baan. Circa 53% van de werkenden is van mening dat automatisering, robotica en kunstmatige intelligentie een positieve invloed op hun werk zullen hebben in de komende vijf tot tien jaar.

Toch denkt niet iedereen daar zo over. Bijna drie op de tien werkenden zegt zich ook zorgen maken over het blijven bestaan van hun baan (29%).

Digitale vaardigheden

Ook voelt 30% van de werkenden zich ook onder druk gezet om hun vaardigheden te ontwikkelen om gelijke tred te houden met digitale ontwikkelingen. Vooral jongeren (36%) ervaren deze druk.
Bijna de helft van de werkenden (45%) geeft aan niet over juiste vaardigheden te beschikken die nodig zijn in een digitale werkomgeving. Hoe jonger (54%) of lager opgeleid (58%) men is, hoe groter de groep is die dit aangeeft.

Werkgever verantwoordelijk

Werkgevers blijken nog maar gedeeltelijk bezig met de digitalisering. Slechts de helft van de werknemers geeft aan dat hun werkgever investeert in technologische ontwikkelingen. Toch vindt een driekwart van de werkenden (74%) dat de werkgever verantwoordelijk is voor die opleiding.

Het volledige rapport van Randstad Werkmonitor 2018 Q4 staat online.

Bron: Randstad

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer