Wet DBA uitgesteld tot 2021

0

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is opnieuw uitgesteld. Deze zal op z’n vroegst in 2021 ingaan.

De plannen van minister Wouter Koolmees, waaronder het mogelijke minimumuurtarief, staan mogelijk op gespannen voet met Europese regels, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Met andere maatregelen boekt Koolmees naar eigen zeggen wel vorderingen. Zo wordt met ingang van komend jaar voor een opdrachtgever en -nemer duidelijker of ze wel of niet een zogeheten gezagsrelatie hebben. Dat betekent dat de opdrachtnemer niet zelfstandig is en de opdrachtgever hem in loondienst zou moeten nemen.

De huidige regels zijn zo onduidelijk dat ze opdrachtgevers huiverig maken om zzp’ers in de arm te nemen, klagen beide partijen. Zij zijn bang dat ze nietsvermoedend de regels overtreden en problemen krijgen met de fiscus.

Begin dit jaar had Koolmees de opschorting van de handhaving van de Wet DBA al verlengd. De omstreden wet die toenmalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes in 2016 al wilde invoeren als vervanging van de VAR, blijkt in de praktijk vooralsnog niet werkbaar.

Bron: ANP/Flexmarkt

Lees ook: NBBU pleit voor nieuwe criteria in Wet DBA-discussie

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer