WKR: gunstig of niet?

0

Op de website van de belastingdienst kunt u uitrekenen of het gunstig is om gebruik te maken van de werkkostenregeling, of nog niet.

Slechts 10 procent van alle bedrijven (dus niet alleen uitzendorganisaties) doet mee aan de werkkostenregeling. Maar vanaf 1 januari 2014 ontkomt niemand meer aan de regeling. Is het in uw geval verstandig om nu al gebruik te maken van de WKR, of zijn de oude regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen gunstiger? De rekenhulp van de belastingdienst geeft antwoord op deze vraag.

Als u gewend bent om naast de kosten die binnen de werkkostenregeling gerichte vrijstellingen zijn, veel andere kosten van uw werknemers te vergoeden, dan biedt de werkkostenregeling u weinig speelruimte. Van belang bij uw berekening is ook dat bepaalde eindheffingen die u nu betaalt, vervallen en opgaan in de werkkostenregeling. Dat zijn:

  • de eindheffing voor bezwaarlijk te individualiseren loon
  • de eindheffing voor loon met een bestemmingskarakter
  • de eindheffing voor geschenken in natura, zoals kerstpakketten
  • de eindheffing voor bovenmatige kostenvergoedingen en verstrekkingen

Voorbeeld
U hebt een bedrijf met 10 werknemers, met een totaal fiscaal loon van € 300.000. Uw vrije ruimte is dan 1,4% x € 300.000 = € 4.200. U kunt gemiddeld € 350 per maand aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen kwijt in uw vrije ruimte; het bedrag mag per werknemer verschillen. Hebt u meer vrije ruimte nodig en betaalt u nu geen eindheffingen, dan is de werkkostenregeling niet gunstig. Want over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt u 80% eindheffing.

Voordelen en valkuilen van de WKR
In dit nummer van Flexmarkt besteden we aandacht aan de voordelen en valkuilen van de werkkostenregeling. Hoe zit het bijvoorbeeld met het doorberekenen van de 80 procent eindheffing aan opdrachtgevers?
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer