Zwangerschap en proeftijd: als reden voor ontslag niet aanvaardbaar

0

Een werkneemster meldt direct binnen de proeftijd van een tijdelijke baan dat ze zwanger is en een andere werkneemster wordt al in de proeftijd ontslagen, nog voordat zij met het werk is begonnen.

Een werkneemster heeft eerst op uitzendbasis gewerkt en krijgt aansluitend bij de opdrachtgever een baan aangeboden. Omdat zij ander werk gaat doen wordt een proeftijd afgesproken. Tijdens de eerste dagen van de nieuwe baan vertelt ze aan een collega dat ze zwanger is.

Een paar dagen later wordt haar ontslag aangezegd, waarbij als reden wordt aangegeven dat de functie niet aansluit bij de capaciteiten van de werkneemster. Zij legt de kwestie voor aan de Commissie Gelijke Behandeling, die met haar van mening is dat het ontslag feitelijk is gebaseerd op haar vrouw-zijn. Bij de kantonrechter stelt de werkneemster vervolgens een loonvordering in.

De beslissing

De kantonrechter constateert dat de vermeende ongeschiktheid wat vreemd is. De werkneemster was al bekend bij deze werkgever. Zij voerde nota bene haar sollicitatiegesprek met collega’s die zich een oordeel zouden moeten kunnen vormen over haar capaciteiten. De aangevoerde ontslagreden komt dan ook niet geloofwaardig over, omdat het ontslag een paar dagen na de melding van zwangerschap werd geëffectueerd. De werkneemster heeft terecht een beroep op de vernietiging gedaan en krijgt alsnog haar salaris.

Kantonrechter Amsterdam 15 juli 2008, JAR 2009/61

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer