Controle Belastingdienst op ZZP via intermediairs

0

Het hele dossier rondom VAR-DBA-schijnzelfstandigheid sleept al heel lang, maar de Belastingdienst zit niet stil. De fiscus gaat strenger controleren, waarbij ook intermediairs in de zorg en bouw onder de loep worden genomen.

Op 4 februari 2020 heeft de Belastingdienst de Tweede kamer geïnformeerd over de aanpak van de controle op ‘toezicht arbeidsrelaties’, oftewel is er sprake van ZZP/ondernemerschap of van schijnzekerheid. De Belastingdienst heeft inmiddels capaciteit opgebouwd om hierop controles uit te kunnen gaan voeren.

Deze controles worden sectorgericht aangepakt, waarbij de keuze omtrent de sectoren onder andere is gebaseerd op de mate waarin de problematiek speelt in die sector.

Eerst Zorg en de Bouw

In de eerste helft van 2020 worden specifieke onderdelen van de Zorg onder de loep genomen (ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) en de Bouw (bouwprojecten) en ook bemiddelingsbureaus en intermediairs die in die sectoren werkzaam zijn.

In het tweede halfjaar van 2020 zullen waarschijnlijk meer sectoren onder de loep genomen gaan worden, waarbij de kennis die in de Zorg en de Bouw is opgedaan meegenomen kan worden in de controle op de andere sectoren.

Voortgangsrapportage

De Belastingdienst verwacht voor de zomer van 2020 een voortgangsrapportage op te leveren over de eerste uitkomsten van deze controles.

Deze rapportage zal meer inzicht moeten gaan geven hoe de hazen lijken te gaan lopen. Het is in ieder geval niet raar om te veronderstellen dat er een inperking komt aan het aantal situaties waarin ZZP’ers ingezet kunnen gaan worden.

De brief van de Belastingdienst is hier te downloaden.

Dit is een bijdrage van Henk Geurtsen (Experts in Flex).

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer