Mensen ontlenen meer betekenis aan hun werk dan uitsluitend de uitwisseling van loon tegen arbeid. Dat roepen we al jaren, maar tijdens deze coronacrisis krijgt die betekenis op vele, soms onverwachte manieren vorm. Dat stelt Steven Gudde (Olympia) in zijn column.
In iets meer dan een week is Nederland bijna tot stilstand gekomen. Economische drukte heeft plaats gemaakt voor bedrieglijke rust. De perrons zijn leeg. Treinen zijn korter, bussen zijn leeg. De verkeersinformatie meldt van alles, behalve files. Er heerst een rust die het midden houdt tussen een willekeurige zondag en kerstmis. Het is alleen geen feest. Er worden maatregelen getroffen die je alleen maar kent uit films.
Lessen
Corona leert ons allemaal een paar belangrijke lessen. Het leert ons hoe kwetsbaar onze maatschappij geworden is. Het leert ons vooral hoe belangrijk werk is. Werk is meer dan geld verdienen en het laten draaien van de economie. Nu mensen noodgedwongen thuis zitten met het hele gezin, of alleen, maakt het de waarde van werk zichtbaar.
Natuurlijk levert werk inkomen op en biedt het daarmee een basis voor het bestaan. Voor jezelf en die mensen om je heen die van je afhankelijk zijn. Werk zorgt ook voor sociale interactie en contact, waardoor mensen uit hun sociaal isolement komen – dat ze meedoen. Dat ze ertoe doen. Werk ontwikkelt mensen, geeft ze structuur waar dat soms nodig is. In sommige gevallen is het een veilige omgeving die er elders niet is. Omdat je gehoord of gezien wordt. Omdat je je verhaal, je ideeën of energie kwijt kan. En soms letterlijk. Omdat je elders niet veilig bent.
Wereldbeeld bijstellen
Ik ken een docent. Hij checkt op het ogenblik om de dag via skype hoe het gaat met al zijn leerlingen. Niet alleen om huiswerk te checken. Maar ook om letterlijk te kijken hoe het gaat. Veel van zijn leerlingen komen uit complexe gezinssituaties. Situaties waar door wat er nu gebeurt de stress en spanning toeneemt. Waar mensen hun baan verliezen en zorgen hebben. Sommige toch al niet geweldige situaties, worden er niet veel beter op.
Voor sommige leerlingen is school niet alleen de mogelijkheid om een vak te leren en te werken aan een toekomst. Het is ook een veilige plek om tot rust te komen. En soms echt even te ontsnappen. Nooit gedacht dat dat ook de rol van een school en een docent kon zijn. Ik merkte dat ik mijn wereldbeeld even bij moest stellen. Dat wat een docent doet, gaat dus veel verder dan lesgeven.
Werk heeft meer betekenis
De les die ik hieruit trek, is dat je nooit een volledig beeld van de betekenis van werk hebt. Dat geldt voor werk van een ander. En voor het werk van jezelf. Werk biedt hoop, perspectief, zekerheid, structuur, sociaal contact, relevantie, waarde, veiligheid en kansen.
In tijden als deze moeten we allemaal een beetje voor elkaar zorgen en op elkaar letten. Het is goed om je te realiseren dat elk overleg en elk contact dat je hebt met klanten en collega’s onbewust zoveel meer kan zijn. Werk is veel meer dan het ruilen van een persoonlijke inspanning voor geld. Werk heeft meer betekenis dan dat. En die betekenis geven wij samen.
Dit is een bijdrage van Steven Gudde, directeur bidmanagement en business development Olympia