‘Verleg je aandacht van de lange naar de korte termijn’

0

Langetermijnplanningen voor flexorganisaties? Die kun je in deze tijden beter in de ijskast zetten, zegt Edwin Prijden van DIRECT Payrolling & Staffing. Juist nu is het volgens hem van belang om te kijken naar je onderscheidend vermogen. “Door te experimenteren kun je onverwacht op nieuwe en leuke businesscases stuiten.”

“Je zou de huidige flexmarkt kunnen omschrijven met de term VUCA: Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous.’ Oftewel: Wispelturig, onzeker, complex en dubbelzinnig. Directeur Edwin Prijden van DIRECT Payrolling & Staffing windt er geen doekjes om, maar de term VUCA – afkomstig uit de Amerikaanse defensie – omschrijft wel treffend de wereld waarin we ons sinds de coronacrisis bevinden en maakt dat we ook ons handelen daarop aan moeten passen.

“Het COVID-19-virus en alle daaraan gekoppelde maatregelen hebben enorme impact op ons bestaan. Niet alleen wat betreft gezondheid en sociale relaties, ook op economisch vlak is het landschap danig en mogelijk blijvend veranderd.”

Harde klappen

Prijden geeft aan dat het voor organisaties in het algemeen en flexorganisaties in het bijzonder, nu niet veel zin heeft om waarde te hechten aan de langetermijnplanningen. “Acteer in het hier en nu en experimenteer met datgene wat voor jou op de korte termijn positieve effecten heeft. Hoewel wij als DIRECT Payrolling & Staffing niet onwijs hard getroffen zijn door de coronacrisis, zie je dat wel bij klanten en relaties in bepaalde sectoren. Zo hebben de evenementensector en de horeca echt behoorlijke klappen gehad. Ik maak me ook oprecht zorgen wat daar in de nabije toekomst mee gebeurt. Zeker ook als je bedenkt dat de overheidssteun – zeker zoals we die in het begin kenden – eindig is.” Prijden doelt met name op het verschil tussen de eerste, tweede en toekomstige derde NOW-regeling.

Florerende sectoren

Naast de zwaar getroffen branches zijn er ook sectoren die – bedoeld of onbedoeld – garen spinnen bij de nieuwe situatie. Veel mensen beperken hun bezoekjes aan de buitenwereld tot een minimum, zeker als zij tot de risicogroep behoren. Prijden: “Voor veel logistieke dienstverleners is het dus bijvoorbeeld gunstig omdat veel meer mensen kleding, schoenen, boodschappen en maaltijden thuis laten bezorgen.”

Ondanks een sterke vertegenwoordiging in de logistieke sector neemt het niet weg dat DIRECT Payrolling & Staffing ook een kleine omzetdip had in de maanden april en mei. “Dat is ook niet onlogisch als je bedenkt dat door de plotselinge verandering en onzekerheid veel bedrijven direct afscheid namen van hun flexkrachten. Daar staat tegenover dat we juist in de maanden daarna weer een aantrekkende markt zien, omdat bedrijven in onzekere tijden liever een grotere flexibele schil hebben, dan veel vaste medewerkers.”

Nieuwe inzichten

De huidige tijd vraagt met andere woorden om vernieuwende inzichten. “Eerder vertelde ik al eens voor Flexmarkt dat ik heel erg geloof in de kracht van evenementen. Daar waar mensen bij elkaar komen, ontstaan nieuwe inzichten. Inzichten waarmee je elkaar verder kunt helpen. Vandaar dat we toewerken naar een nieuwe editie van het SLIM! Flexevent. Het event, dat we samen organiseren met flexopleider artra, staat onder andere in het teken van de gewijzigde VUCA-wereld. Hoe kun je daar als ondernemer nu op een goede manier mee omgaan? Een heleboel dingen zijn onzeker, maar wat kun je nu wel doen? We laten een aantal experts aan het woord die hun visie delen over het flexlandschap na invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en de gevolgen van corona.”

Event op 7 oktober

DIRECT Payrolling & Staffing organiseerde normaal gesproken het event op de eigen locatie in het centrum van Arnhem. Dit jaar is ervoor gekozen om het event extern te hosten op een plaats met voldoende ruimte. “Voor ons staat veiligheid en gezondheid op de eerste plaats. Daarom is er gekozen voor de Kookplaats in Arnhems Buiten, een parkachtige omgeving tussen Arnhem en Oosterbeek waar ook artra gevestigd is. Daar kunnen we ons naast de 1,5 meter ook goed houden aan de andere geldende RIVM-richtlijnen”, zegt Prijden. Het event dat plaatsvindt op 7 oktober zal overigens ook online te volgen zijn. “Dit omdat het aantal fysieke bezoekers gelimiteerd is en we toch alle geïnteresseerden willen bereiken.”

Experimenteren

Prijden benadrukt ten slotte dat het juist nu van groot belang is voor flexorganisaties om te kijken naar hun onderscheidend vermogen. “Je krijgt soms een vraag uit de markt die net anders is dan wat je normaal gesproken doet. Waar je tot maart 2020 misschien heel simpel zou zeggen: ‘Dat past niet in het dienstportfolio dat wij aanbieden’, kun je nu overwegen of het een mooie aanvulling is op je dienstverlening waarmee je je klanten en flexwerkers ook daadwerkelijk helpt. Uiteraard wel passend binnen je eigen kaders. Door te experimenteren kun je onverwacht op nieuwe en leuke businesscases stuiten.”

Dit artikel is gesponsord door DIRECT Payrolling & Staffing

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer