Groei vacatures in 2016

0

De vraag naar personeel blijft stijgen. Het aantal vacatures is in het vierde kwartaal van 2016 met 2% gegroeid ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Opvallend is wel dat het aantal vacatures in Noord-Holland met 10% is gedaald.

Het aantal vacatures is in het vierde kwartaal van 2016 met 2% gegroeid ten opzichte van het kwartaal daarvoor (totaal aantal vacatures 391.572).
Dat blijkt uit de Arbeidsmarktrapportage Q4 2016 van Matchcare.

Daling Noord-Holland

In Noord-Holland daalde het aantal vacatures in het vierde kwartaal met 10% ten opzichte van het kwartaal ervoor (aantal vacatures vierde kwartaal: 71.365). Zeer opvallend, aangezien Noord-Holland in het derde kwartaal juist de sterkste groei in vacatures liet zien (+10%). Zuid-Holland is de provincie met de meeste vacatures in het vierde kwartaal (76.588), een groei van 5%. In de rest van het land steeg het aantal vacatures in het vierde kwartaal.

MBO’ers in Administratie, HBO’ers voor ICT

Op MBO-niveaus zijn de meeste vacatures ontstaan binnen het vakgebied Administratie en Klantenservice (bijna 40.904 vacatures). Overigens is het totaal aantal vacatures binnen dit vakgebied wel gedaald in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal.
Het vakgebied ICT kende de grootste groei in het aantal vacatures. Op HBO-niveau zijn dan ook de meeste vacatures binnen het vakgebied ICT ontstaan (38.557).

10 meest gevraagde beroepen

De tien meest gevraagde beroepen zijn (inclusief groei/daling ten opzichte van Q3 2016):

  1. Software developer (+4%)
  2. Onderhoudesmonteur machines (+5%)
  3. Medewerker klantenservice (-10%)
  4. Verkoper winkel (-5%)
  5. Commercieel medewerker (+1%)
  6. Supervisor bouw (+14%)
  7. Productiemedewerker (-2%)
  8. Accountmanager (+4%)
  9. Verpleegkundige (+1%)
  10. Magazijnmedewerker (-9%)

Randstad

Van alle vacatures die online gepubliceerd zijn, kwam afgelopen kwartaal 32% direct van werkgevers. Tweederde (68%) van alle vacatures werd dus door intermediairs (uitzendbureaus of werving- en selectiebureaus) aangeboden. Randstad voert met ruim 13.000 vacatures de top-20 van intemediairs aan, gevolgd door Tempo-Team met bijna 9.200.

Bron: Matchcare

Noot van de redactie: om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling in de vraag naar personeel is het aan te raden deze cijfers te vergelijken met Arbeidsmarktrapportage Q3 2016 van Matchcare.

Lees ook: UWV: bijna miljoen vacatures en groei uitzendbanen

Futureproof recruitment
Hoe toekomstbestendig is jouw recruitmentstrategie? Wil jij op de hoogte blijven van trends in employer branding en candidate experience? Bezoek Futureproof recruitment, hét event waar jij als recruiter alle nieuwe en vooruitstrevende recruitmenttechnologieën en -oplossingen leert kennen. Met inspirerende keynotes, verdiepende workshops, speeddates en praktijkvoorbeelden ben je in één dag up to date. Kom naar het event Futureproof recruitment op 30 maart in Utrecht.

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer