CBS: opnieuw records gebroken op overspannen arbeidsmarkt

0

De spanning op de arbeidsmarkt is nog verder opgelopen. In het tweede kwartaal staan er 143 vacatures open tegenover 100 werklozen. Het aantal uitzendbanen steeg afgelopen kwartaal ‘slechts’ met 6.000.

Dat meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers.

Aantal uitzendbanen

Het aantal banen in Nederland blijft maar groeien naar een recordhoogte van 11,4 miljoen (+94.000 in het tweede kwartaal). Het aantal banen stijgt als voor het vijfde kwartaal op rij. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 zijn er 628.000 banen bij gekomen. De grootste groei in het aantal banen zit in de handel, vervoer en horeca, gevolgd door de zakelijke dienstverlening. Het aantal banen bij uitzendbureaus is in het tweede kwartaal met 6.000 gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dat is relatief gering, aangezien in het eerste kwartaal het aantal uitzendbanen nog met 57.000 groeide ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Bron: CBS

Recordaantal vacatures

Het CBS meldt opnieuw een recordaantal vacatures. Eind juni stonden er 467.000 vacatures open, 16.000 meer dan aan het einde van het eerste kwartaal. Dit is het achtste kwartaal op rij dat het aantal vacatures toeneemt. In twee jaar tijd is het aantal openstaande vacatures meer dan verdubbeld.
Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (100.000), de zakelijke dienstverlening (75.000) en de zorg (65.000). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
De vacaturegraad, het aantal openstaande vacatures per duizend banen van werknemers, liep in het tweede kwartaal verder op van 51 naar 54.

Personeelstekort

De krapte op de arbeidsmarkt leidt er volgens het CBS toe dat steeds meer bedrijven te maken hebben met een personeelstekort. Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 gaf 38% van de bedrijven aan dat een tekort aan arbeidskrachten de belangrijkste belemmering voor de productie of activiteiten vormde. Begin vorig jaar was dat nog 10%.

Lees ook: CBS: omzet en tarieven uitzenders gestegen in eerste kwartaal

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer