CWI: werkloosheid daalt amper meer

0

De daling van de werkloosheid is bijna voorbij. Dat concludeert het
Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) uit de cijfers over het aantal werkzoekenden
in oktober. In die maand nam het aantal werklozen nog maar met negenhonderd
af.

Begin dit jaar daalde het aantal werkzoekenden nog met vijfduizend per maand. In september was de afname al teruggelopen tot 3600.

In juni voorspelde het CWI nog dat de werkloosheid volgend jaar naar een historisch laag niveau zou dalen. Het centrum ging toen nog uit van een economische groei van 1,75 procent. Inmiddels is het de vraag of de economie volgend jaar wel groeit. In de prognose van juni werden voor het eind van dit jaar nog 407 duizend werklozen verwacht en voor eind volgend jaar 374 duizend werklozen.

Met momenteel 408 duizend werkzoekenden zit de prognose van juni er maar duizend onder. De raming voor volgend jaar moet volgens het CWI waarschijnlijk wel worden bijgesteld. De raming wordt volgens een woordvoerder gemaakt op basis van cijfers van het Centraal Plan Bureau. ‘We wachten dus de cijfers voor december af voordat we de verwachting voor volgend jaar aanpassen.’

De Europese Commissie schreef begin deze maand al in een rapport dat de Nederlandse werkloosheid gaat toenemen. Dat zou komen door de financiële crisis. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt donderdag veel minder werklozen dan het CWI. Tussen augustus en oktober waren volgens het CBS gemiddeld 276 duizend personen werkloos.

Vorig jaar nam het aantal werklozen volgens het CBS maandelijks met zesduizend af. Dit jaar is dat gemiddeld tweeduizend. De afgelopen maand daalde het aantal werklozen nog enigszins, maar omdat dit in oktober altijd het geval is kan het volgens het CBS beter worden gezien als een stijging. ‘Het zal de komende tijd moeten blijken of dit aanhoudt’, zegt een woordvoerder.

Het verschil tussen de cijfers van het CBS en het CWI komt volgens de woordvoerder doordat het CWI alle niet werkende werkzoekenden meerekent die bij het CWI staan ingeschreven. Het CBS telt alleen de mensen mee die op korte termijn aan de slag kunnen en zelf actief op zoek zijn naar een baan. Ook telt het CBS mensen mee die op deze manier bij een uitzendbureau naar werk zoeken.

Bron: Trouw

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer