Google verslaat vacaturebanken bij banenjacht jongeren

0

De meeste hoogopgeleide jongeren die online naar werk zoeken, starten hun zoektocht op Google. De zoekmachine heeft daarmee de officiële vacaturesites naar de achtergrond verdrongen. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau StudentenWerk.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van StudentenWerk onder 1.255 hbo- en wo-studenten in hun laatste studiejaar. De cijfers laten zien dat 39% van de jongeren de banenjacht op Google begint. Vorig jaar was dat nog 29%. De invloed van de jobboards en vacaturebanken nam juist flink af, van 31 naar 23,8%.

Het onderzoek geeft verder aan dat 22,9% meteen naar de website van de potentiële werkgever surft. Social media zijn veel minder populair: slechts 8,8% raadpleegt eerst Facebook, Twitter of LinkedIn. Websites van uitzendbureaus zijn voor 5,5% het startpunt van de zoektocht.

Google-skills
Volgens Rogier Thewessen, oprichter en directeur marketing van StudentenWerk, volgt de grote invloed van de zoekmachine direct uit de toegenomen ‘Google-skills’ van hoogopgeleide jongeren. ‘Jongeren kunnen tegenwoordig veel beter googelen dan een paar jaar geleden. Generatie Y weet inmiddels wel hoe je met één slimme zoekopdracht zo veel mogelijk relevante hits op kunt roepen, zonder hiervoor aparte vacaturesites te hoeven bezoeken’, aldus Thewessen.

SEO
Het groeiende aandeel van Google in de banenjacht heeft belangrijke implicaties voor de online werving van hoogopgeleide jongeren. Thewessen: ‘Wil je hoogopgeleide jongeren binnenhalen, dan moet je als werkgever dus veel beter nadenken over je online recruitmentstrategie. SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie, is geen keuze meer, maar een absolute must. Ook moet je zorgen dat jouw employer brand online duidelijk en positief naar voren komt.’

Vind mY
Om andere bedrijven te helpen, publiseert StudentenWerk ‘Vind mY’. Deze gids bevat praktische informatie en handige tips om generatie Y effectiever te werven. Bijvoorbeeld met tips om het employer brand met een bedrijfspagina op LinkedIn te versterken, of aan een stappenplan om vacatureteksten te optimaliseren voor Google. De E-recruitment gids Vind mY 2012-2013 is gratis te bestellen op de website van StudentenWerk.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer