Kritiek op 3 maanden ziekte-uitkering flexwerkers

0

De kabinetsplannen om in de ziektewet flexwerkers nog maar drie maanden recht te geven op een uitkering krijgen veel kritiek van vakbonden en werkgevers.

 

Dat meldt Volkskrant.

Ruim 1 miljoen flexwerkers zouden per januari 2013, in plaats van 2 jaar, 3 maanden uitkering ontvangen bij langdurige ziekte. Alleen zieke werknemers met een vast contract houden recht op twee jaar loondoorbetaling.

De plannen waren in 2010 een bijzin van het regeer- en gedoogakkoord van het kabinet-Rutte, zegt Mariëtte Patijn, bestuurder van FNV Bondgenoten in Volkskrant. ‘Dit voorjaar is het geruisloos overgenomen in het Kunduz-akkoord. De kritiek op dat akkoord ging over de reiskostenvergoeding en het ontslagrecht. Maar binnenkort worden mensen gestraft omdat ze ziek zijn. Dat druist in tegen welk rechtvaardigheidsbeginsel dan ook.’ De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel begin oktober.

Ook het UWV, verantwoordelijk voor de reïntegratie van de dan werkloze flexwerker, waarschuwt voor ‘grote problemen’. ‘Het gebeurt wel dat mensen reïntegreren, maar de kansen zijn klein’, zegt een woordvoerder van de uitkeringsinstantie. ‘Een bouwvakker met een versleten rug kan een baan op kantoor zoeken. Toch lukt dat eerder bij zijn oude werkgever dan bij een werkgever die hem niet kent en aarzelt om iemand vanuit de ziektewet een baan te geven.’

Het aantal arbeidsongeschikten onder vaste krachten loopt terug sinds in 2002 prikkels zijn ingevoerd voor zowel werkgevers als werknemers. Een zieke werknemer die na twee jaar niet aan het werk is, kan worden ontslagen. Werkgevers moeten tot die tijd het loon doorbetalen.

Over Auteur

Reageer